Annons

Annons

Annons

Borgholm

Svenska musslor får EU-skydd

Sverige har fått nya produkter på EU:s skyddslistor. Arkivbild.

Annons

Två svenska livsmedel har fått en skyddsmärkning av EU. Den här gången är det Bohusläns blåmusslor och Kullings kalvdans som har lagts till på listorna över skyddade produkter efter ett beslut från EU-kommissionen på tisdagen.

Musslorna, som odlas i Skagerraks havsvatten i den bohuslänska skärgården, får en så kallad skyddad ursprungsbeteckning. Kalvdansen, vars tillverkning sker i Gäsene i Västergötland, får en skyddad geografisk beteckning.

Annons

Annons

"Märkningen är en kvalitetsstämpel och det finns stora möjligheter för utveckling av den geografiska identiteten med fler nöjda turister, konsumenter och producenter", säger Camilla Bender Larson, näringsutvecklare på Jordbruksverket, i en kommentar om de bohuslänska blåmusslorna.

Sedan tidigare ursprungsskyddas bland annat Grebbestadsostron, Kalixlöjrom och Wrångebäcksost.

Fakta

Fakta: Skyddade svenska produkter

Inom EU finns tre skyddade beteckningar för matvaror, med olika typer av krav kopplade till sig. Förutom skyddad ursprungsbeteckning finns även skyddad geografisk beteckning och garanterad traditionell specialitet.

Svenska produkter och livsmedel som har skyddad ursprungsbeteckning:

Grebbestadsostron, Hånnlamb (kött från gutefår), Kalixlöjrom, rökt Vättersik, Upplandskubb, Vänerlöjrom, Wrångebäcksost och Bohusläns blåmusslor.

Svenska produkter och livsmedel som har skyddad geografisk beteckning:

Bruna bönor från Öland, Kullings kalvdans, Sörmlands ädel, skånsk spettkaka, svensk vodka, svensk punch, svensk akvavit, Sveciaost, värmländskt skrädmjöl, äkta Grännapolkagrisar.

Svenska produkter och livsmedel som har registrerats som garanterade traditionell specialitet:

Falukorv

Källor: Livsmedelsverket, Jordbruksverket

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan