Annons

Annons

Annons

Malmö

Pyroteknik kan stoppa MFF från spel på Gamla IP

När Malmö FF bjöd in till premiärträningen i januari skadades plastgräset på Malmö IP av supportrarnas pyroteknik. Nu vill Malmös politiker stoppa fyrverkerier och bengaler på kommunens anläggningar. Annars kan laget stoppas från spel på idrottsplatsen.

Text

Pyroteknik i samband med Malmö FF:s premiärträning i januari i år. Nu vill politikerna i Malmö stad att MFF får bort pyrotekniken.

Bild: Johan Nilsson/TT

Annons

Bland Malmö FF:s supportrar har det under många år varit tradition att fira upptakten av den nya säsongen med att besöka den första träningen. När spelarna kommer in på Malmö Idrottsplats, eller Gamla IP som den oftast kallas, tänder stora delar av ena kortsidan bengaler och skjuter upp fyrverkeripjäser.

Så skedde också den 9 januari i år, då Malmö FF tränade för första gången. En storpublik fanns på plats för att hälsa laget, och då särskilt nye tränaren Henrik Rydström och årets nyförvärv välkomna. Även under matcherna i Svenska cupen förekom pyroteknik.

Plastgräset skadas av värmen

Men pyrotekniken skapade inte bara stämning. Värmen från pjäserna skadade också konstgräsplanen.

Det ledde till att fritidsförvaltningen drog igång en utredning i ett försök att komma till bukt med det den ser som ett problem.

Annons

”Förvaltningens uppfattning är att förekomsten av pyroteknik på nämndens anläggningar som riskerar att skada såväl personer som egendom är ett problem som behöver stävjas. Förvaltningen ser allvarligt på användandet av olaglig pyroteknik på nämndens anläggningar”, skriver fritidsförvaltningens tjänstemän.

Annons

I utredningen framhålls att de delar av konstgräsmattan som skadats blir hal, vilket ökar skaderisken för spelare.

Sanna Axelsson (S), ordförande i fritidsnämnden i Malmö.

Bild: Hanna Backlund Ortman

”Det innebär vidare att konstgräsplanen blir obrukbar fram tills det att den lagats och Svenska fotbollförbundet kan förbjuda elitspel på anläggningen.”

Men Sanna Axelsson (S), ordförande i fritidsnämnden, framhåller riskerna för att människor kommer till skada som det viktigaste skälet till att frågan nu tas upp politiskt.

– Den främsta oron är att någon kommer till skada på våra anläggningar. Vi är mer rädda om våra medborgare än om anläggningarna.

Som en åtgärd för att minska användandet av pyroteknik föreslås visitation av publiken och en genomsökning av anläggningen före evenemanget, för att försäkra sig om att pjäser inte tagits in på idrottsplatsen före evenemanget.

Detta görs redan inför varje match på MFF:s riktiga hemmaplan, Eleda Stadion. Trots det förekommer pyroteknik vid flertalet av matcherna.

Vill att lagen följs

Tjänstemännen på fritidsförvaltningen har haft kontakt med Malmö FF:s säkerhetschef, som framhållit att ”förutsättningarna att förhindra förekomsten av pyroteknik på Malmö IP inte är de bästa” – vilket framgår av utredningen.

Om inte Malmö FF i egenskap av arrangör får bort pyrotekniken hotar nu fritidsnämndens politiker med flera olika åtgärder.

Annons

Annons

– Vi vill att arrangören lever upp till ansvaret och följer lagen. Det är redan förbjudet [ med pyroteknik]. Vi hoppas att det här blir ett förtydligande och att vi inte behöver agera, säger Sanna Axelsson.

Bland annat riskerar Malmö FF att få genomföra framtida premiärträningar och matcher i Svenska cupen med färre eller helt utan åskådare. Ett annat alternativ är att laget inte får spela på Malmö IP.

– Vi i nämnden kan inte tillåta det som inte är lagligt. Då måste vi vidta åtgärder. Går det inte att genomföra arrangemang på stadens anläggningar så att det garanterat är säkert för de som tittar kan inte arrangemangen genomföras.

Vill inte förstöra

Sanna Axelsson lyfter fram förståelsen för en levande supporterkultur som en stämningshöjande faktor. Men:

– De får jobba för att hitta något som finns inom lagens ramar. Vi som kommun kan inte säga att det är okej att bryta mot lagen.

Samtidigt som politikerna nu hotar med sanktioner mot stadens största förening framhåller Sanna Axelsson att politiker och tjänstemän så långt det är möjligt söker dialog för att nå en lösning innan nästa års försäsong på Malmö IP.

– Nämnden har inget intresse att förstöra för fotbollen. Nu har vi tid att påtala problemen och säkerhetsriskerna. Det faller bra ut i tiden att ta det här ärendet nu.

”Inte möjligt att förhindra”

Peter Narbe, säkerhetschef i Malmö FF, är väl medveten om kraven från Malmö stad. För Skånskan berättar han om svårigheten att stoppa pyroteknik på inte bara Malmö IP utan alla arenor i Sverige.

– Vi kan konstatera att det med det inte finns någon möjlighet att förhindra med det regelverk vi har att tillgå. Vissa delar av kroppen kan vi inte visitera eftersom det är integritetskränkande. Kopplat till Malmö IP är de fysiska förutsättningarna sådana att vi inte har teknik eller förmåga att förhindra det.

Annons

Annons

Han framhåller att Malmö FF:s inställning till pyroteknik är att den är olaglig. Samtidigt gör annan lagstiftning det svårt att förhindra den som vill föra in pyroteknik på arenorna att göra det.

Att Malmö FF förlagt träningspremiärer och de inledande matcherna i Svenska Cupen på Malmö IP beror helt enkelt på att gräset på Eleda Stadion inte håller för spel så tidigt på året.

Vad händer då om Malmö FF inte får spela på kommunens anläggningar? Så här säger Peter Narbe:

– Då är vårt enda ställe att nyttja vårt eget stadion.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan