Annons

Annons

Annons

Skåne län

Debatt
Kultur är frihet

På sista tiden har det debatterats huruvida dragqueens ska få läsa sagor för barn eller inte. Grunden för debatten är att bibliotek arrangerat sagostunder där just dragqueens läst sagor för barn. Detta har särskilt Sverigedemokrater protesterat högljutt mot.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Protesterna grundar sig i illusioner om att barn blir föremål för sexualisering, och har försökt legitimerats av jämförelser med olämpligheten i att nazister skulle få läsa barnsagor.

Dessa sagostunder är inte farliga för barn. Vad som däremot är farligt är när dragqueens jämförs med nazister. Jämförelsen är obeskrivligt magstark: nazismen har en vedervärdig historia där dels människor som tillhörde en viss grupp, dels människor som utmanade samhällets stela normer och nazisternas åsikter, blev mördade.

Annons

Annons

Sagostund på ett bibliotek i New York.

Bild: Seth Wenig

Dragqueens utnyttjar rätten att utrycka sig och vara sig själv, och att få tillhöra samhället där det ska finnas plats för alla även om vi är olika. Det är motsatsen till vad nazister står för.

Dragqueenartister arbetar med show och underhållning. De läser sagor för barn på ett sätt som barn tycker är spännande – många barn gillar färg, fläkt och uttrycksfull inlevelse. Det är en kulturupplevelse för barnen. Tycker Sverigedemokraterna inte om sagostunderna behöver de inte besöka dem – men de ska inte bestämma om andra får göra det.

I ett fritt samhälle ska politiken hålla en armlängds avstånd från kulturen.

Vad betyder det egentligen? Jo det beskriver principen om att kulturens innehåll ska vara fritt från politisk styrning genom att politiken fattar beslut om pengar och anger inriktningar inom kulturområdet. Själva innehållet i kulturen, eller tillvägagångssättet, ska däremot politiken ha en armlängds avstånd till.

Det betyder bland annat att politiker inte ska bestämma innehållet i biblioteks eller andra kulturinstitutioners verksamhet. Ett brett utbud av kultur är gynnsamt för samhället, där det finns olika behov och smak.

Annons

I kultur finns ett inneboende frihetsvärde. Det är kanske också vad barnen tar med sig från sagostunderna. Kultur är en del av friheten.

Malin Bergman

Förbundsordförande Centerkvinnorna

Birte Sandberg (C)

Gruppledare Region Skåne

Ulrika Axelsson (C)

Ledamot Kulturnämnden Region Skåne

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan