Annons

Annons

Annons

Tragedin i Svedala

Polisen varnade för ett år sedan: ”Ett ögonblick så händer något allvarligt”

Redan för ett år sedan kom larm om att ungdomar klättrade upp på skolornas tak runt om i Svedala kommun.
– Men det är bara ett ögonblick så händer något allvarligt, sa Svedalas kommunpolis Paul Nilsson då.

Text

Paul Nilsson, kommunpolis i Svedala, varnade för ett år sedan om riskerna att klättra på skoltak.

Bild: Pernilla Nielsen Negrén

Annons

Nästan på dagen ett år senare skedde söndagens tragiska olycka då en tioårig flicka föll från taket på Kyrkskolans gymnastiksal.

Byggnaden är på sina lägsta delar inte högre än att en vuxen person med viss möda kan häva sig upp på taket vid omklädningsrummen. Sedan går det att klättra högre upp på de delar av taket som täcker själva gymnastiksalen.

För ett år sedan varnade Paul Nilsson om att barn och unga var uppe och klättrade på taken till skolbyggnader i Svedala, Klågerup och Bara. Trots det har ungdomar fortsatt att klättra upp på taken.

Annons

– Det är ett återkommande problem. Vi har sett det mer på senare tid, ett och ett halvt år tillbaka. Förra sommaren var det extremt mycket spring på taken, inte bara i Svedala utan i hela södra Sverige. Det berodde på en trend på Tiktok och Snapchat, säger han.

Annons

Utredningen får visa

Om en utmaning lett till den här tragiska dödsolyckan får polisens utredning visa. Paul Nilsson vill uppmana föräldrar att kontrollera vilka sociala medier barnen är ute på.

– Ha en diskussion om man ser problematiken. Jag kan inte säga att dödsfallet har med detta att göra, men generellt har vi haft en eskalering. Vissa triggar igång varandra.

Att helt förhindra att unga klättrar upp på skoltaken är svårt, menar han. Barn och unga är nyfikna och räds inte en utmaning.

– Om de är väl motiverade kommer de upp, åtminstone på de delar som är byggda på 1970- och 1980-talen. Det är många enplansbyggnader. På vissa ställen har man använt kiselfett som man smort in stuprännor med för att de inte ska kunna ta sig upp. Men inte i Svedala, tror jag.

Jagar inte unga på tak

Karl Dannestam är säkerhets- och beredskapschef i Svedala. Även han berättar om att klättring på skoltak är vanligt förekommande.

Kommunens trygghetsvärdar har flera gånger skickats till skolor efter uppgifter om att ungdomar befunnit sig där. Men bara för att försöka tala ungdomar till rätta.

– Vi åker ut vid samtal. Men vi har aldrig hamnat där vi jagar folk. Det är en fin linje mellan att jaga och säga till, säger Karl Dannestam.

Karl Dannestam är säkerhets- och beredskapschef i Svedala.

Bild: Pernilla Nielsen Negrén

Annons

Annons

Frågan om olyckan hade kunnat undvikas genom att göra det svårare att klättra upp på skoltaken kommer att ställas. Det förväntar sig Karl Dannestam.

– Den kommer säkerligen att ställas. Den lägsta delen där de klättrar upp vätter mot skolgården. Där kan du och jag ta oss upp genom att ta tag i hängrännan. Så lågt är det, säger han som en beskrivning av problemen att bygga bort möjligheten klättra upp.

Självkritik framöver

Även utbildningschefen Fredrik Aksell tror att frågan om vad som kunde gjorts för att förhindra olyckan kommer upp på dagordningen.

– Lite självkritik kommer vi att ägna oss åt. Hur kan vi informera mer kring riskbedömning och förebygga ännu mer? Men de fastighetsrelaterade frågorna tar vi senare. Omhändertagandet är högsta prio.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan