Annons

Annons

Annons

Tanum

Grebbestadsostron får EU-skydd

Text

Grebbestadsostron får nu skyddad beteckning inom EU. Arkivbild.

Annons

Grebbestadsostron sällar sig till samma skara som Kalixlöjrom och Wrångebäcksost – och får EU-skydd. EU-kommissionen har beslutat om så kallad skyddad ursprungsbeteckning.

Skyddet gäller det europeiska ostronet Ostrea edulis som lever fritt i Grebbestads norra och södra skärgårdar.

För att få säljas som Grebbestadsostron ska ostronet antingen ha handplockats av dykare eller fiskats av fiskare utrustade med håv, vattenkikare och vadarbyxor.

Annons

Annons

"Med en skyddad ursprungsbeteckning säkras att de ostron som saluförs som Grebbestadostron kommer från angivet område utanför Grebbestad och har fiskats på rätt sätt", säger Camilla Bender Larson, näringsutvecklare på Jordbruksverket, i ett pressmeddelande.

Fakta

Fakta: Skyddade svenska produkter

Inom EU finns tre skyddade beteckningar för matvaror, med olika typer av krav kopplade till sig. Förutom Skyddad ursprungsbeteckning finns även Skyddad geografisk beteckning och Garanterad traditionell specialitet.

Svenska produkter som har skyddad ursprungsbeteckning:

Grebbestadsostron

Hånnlamb, kött från gutefår

Kalix Löjrom

Rökt Vättersik

Upplandskubb

Vänerlöjrom

Wrångebäcksost

Andra produkter som har ansökt om skyddad ursprungsbeteckning hos EU-kommissionen, men där beslut ännu inte fattats, är: Matjessill från Klädesholmen/Matjesfiléer från Klädesholmen, Bohusläns blåmusslor, Gotlandslins, Allåkerbär från Norrland och Hjälmargös.

Källa: Livsmedelsverket, Jordbruksverket

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan