Annons

Annons

Annons

Debatt
Kantrad demokrati för viltvård

Föreställ dig ett samhälle där skogsbolagen beslutar vilka skogar som ska avverkas oavsett vem som äger dem. Här bestämmer oljebolagen var man borrar efter fyndigheter utan att lokalbefolkningen blir hörd. Gruvbolagen öppnar nya schakt där mineralerna finns, kanske på din tomt. Låter det dystopiskt? Välkommen till viltvården i Sverige.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Det är nämligen exakt så det går till i frågan kring licensjakterna. I Länsstyrelsernas Viltförvaltningsdelegationer, dit Riksdagen via Naturvårdsverket förpassat besluten om licensjakt, är det ofta 12 jägare som röstar mot 2 naturvänner. Man antar att jägarna har mest kompetens för att viltvård har blivit synonymt med jaktkunskap. Forskare från diverse institutioner har tagit fram material som enhälligt påvisar att rovdjuren utgör både biologisk och ekonomisk samhällsnytta. Lodjuren har sårbar status enligt Sveriges lantbruksuniversitets Rödlistan över hotade arter och vargen är starkt sårbar.

Lodjuret står på Rödlistan.

Bild: Junge, Heiko

Annons

Annons

Trots detta avvisas forskningen och besluten fattas av de som har egenintresse i jakten - jägarna själva. Om ett fenomen någonsin är lämpligt att kalla för jäv, är nog denna fråga högaktuell. Det vore som att vi skulle bjuda in världens 12 största oljebolag i ett rum med 14 röster och rösta om vi ska borra efter mer olja eller inte.

En del jägare är ärliga och tillstår att de licensjagar för att det är kul medan andra reciterar narrativ såsom att det är bra för att bevara den biologiska mångfalden eller skydda tamdjur, vilket motbevisats på alla punkter av rapporter från forskarna. Häri ligger problemet, jägarkåren är ofta inte påläst och även om vissa individer är det, framhålls ständigt icke underbyggda argument som socialt förstärks i gruppen med löften om nya jaktutflykter. Dessa argument har använts så ofta att även många som inte jagar har accepterat dem som sanningar. Det ska understrykas att inte alla jägare accepterar den nöjesjakt som licensjakten utgör men tyvärr gör de inte sina röster tillräckligt hörda för att det rådande narrativet ska förändras.

Det är hög tid att demokratisera jaktförvaltningen i Sverige.

* Naturvårdsverket - ni behöver formulera nya direktiv om att oberoende naturkunniga parter ska sitta med i delegationerna.

Annons

* Länsstyrelserna - även ni behöver tillse att objektiva delegater påverkar besluten om jakten.

Vi har ett forskningsbaserat samhälle där vi satt i praktik att fatta beslut efter underbyggda fakta. Bjud in forskare, etologer, naturvetare och biologer till delegationerna och låt dessa presentera hur det ligger till. Om det sedan visar sig att licensjakt är nödvändig får jägarna utföra den. Detta utgör arbetsprincipen i vårt demokratiska samhälle, nämligen att den utförande parten aldrig får påverka den beslutande.

Misha Istratov

miljöentreprenör och skribent

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan