Annons

Annons

Annons

Skåne län

Debatt
Uteblivna mottagningar kan slå hårt mot landsbygden

“Om du köper en ny bil behöver den gamla säljas." Så uttryckte sig Lisa Flinth (L) på tisdagens primärvårdsnämnd. Uttrycket var ett svar på en fråga från Centerpartiet kring distriktssköterskemottagningar.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Vi uttryckte en oro över att de två nya närsjukvårdsteam som skall etableras i Kristianstad och Ystad ses som ersättare till distriksköterskemottagningar.

Jämförelsen med att sälja sin gamla bil haltar, skriver Centerpartiet.

Bild: Leo Sellén / TT

Annons

Centerpartiet är positiva till närsjukvårdsteamet. De är en sammanhållen vårdform som skall erbjuda vård till patienter som har behov av sjukvård i hemmet istället för på sjukhus. Vi är övertygade om att framtidens hälso- och sjukvård ska drivas närmare patienterna. Vi ser därför positivt på att sköra äldre inte skall behöva åka in till sjukhuset i onödan och att mer vård kan bedrivas i hemmet. Det är dock otroligt viktigt att beakta att de patienter som söker sig till en fysisk distriktssköterskemottagning är ett helt annat klientel än de som är föremål för ett närsjukvårdsteam. Det ena kan därför inte ersätta det andra.

Annons

En distriktssköterska arbetar på vårdcentraler. Det är en skyddad yrkestitel. De bedriver egen mottagning där de bland annat genomför undersökningar av hälsan, lägger om sår, vaccinerar, bedömer hudbesvär, tar hand om allergier och kontrollerar blodtryck, för att bara nämna några exempel. Det är med andra ord helt andra arbetsuppgifter än de som kommer att ligga på ett närsjukvårdsteam.

På onsdagens primärvårdsnämnd upphävdes beslutet om att öppna en distriktssköterskemottagning i Arkelstorp och en filial till vårdcentralen Tornet i Norrestad av treklövern tillsammans med Sverige Demokraterna. På samma nämnd fick vi också information om att kvälls- och helgmottagningen i Sjöbo stängs. Vi ser med stor oro på den centralisering som nu tycks ha påbörjats, samtidigt som Lisa Flinth blandar äpplen och päron i samma korg.

Uteblivna mottagningar riskerar att slå hårt mot landsbygden, vilket i sin tur påverkar patientsäkerheten och förtroendet för vården. Det riskerar då att påverka den regionala utvecklingen. Centerpartiet vill att hela Skåne ska leva och att det ska vara lätt att bo i hela Skåne. Om detta ska vara möjligt behöver vi säkra tillgången till sjukvård i hela Skåne, även på kvällar och helger. 

Charlotte Bossen (C)

gruppledare för Centerpartiet i Region Skåne, samt ledamot i primärvårdsnämnden

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan