Annons

Annons

Annons

På Landet-podden

Kryddodlare siktar framåt med AI

Kabbarps Trädgård i Åkarp är först ut i landet med att installera AI i sina växthus. Satsningen på artificiell intelligens ska göra att företaget tar ytterligare marknadsandelar.

– Den ska hjälpa oss att bli bättre odlare, att nå framgångar och spara energi, säger Peter Säll, vd på Kabbarps Trädgård.

Text

Inbäddat innehåll

Kabbarps Trädgård har 15 anställda och är störst i Skåne på kryddor och sallater i krukor. Odlingarna sker i växthus på 8500 kvadratmeter, men med hjälp av ett så kallat roulettesystem kan man odla i två våningar vilket gör att den sammanlagda arealen växthusyta blir över 10 000 kvadratmeter.

Annons

Annons

I växthuset med bataviasallat har man nyligen installerat AI.

Mäter det vi inte ser

– Det är kameror och noder som mäter allt man kan mäta. Lufttemperatur, solsken, ljus, ja allt. AI ser saker som vi inte ser med blotta ögat. Den kan till exempel tidigt upptäcka ohyra eller göra så att vi kan skörda tidigare och få ner omsättningshastigheten. Allt det här ger pengar i slutänden, säger Peter Säll.

Systemet används än så länge på prov i ett samarbete med leverantören Ecobloom.

– Teoretiskt vet vi att det funkar, men nu gör vi ett test för att se om det funkar rent praktiskt också. Vad jag vet är vi det första bolaget i Sverige som satsar på detta. Men tittar vi i framtiden så kommer det här att revolutionera hela branschen och det kommer att vara standard om tio-femton år. Varje kruka planteras för hand och det kommer alltid att behövas duktiga odlare, men man ska inte vara främmande för ny teknik. Det hjälper oss att bli bättre.

Peter Säll, vd på Kabbarps Trädgård, tillsammans med Jakob Hydén och Tobias Malmberg.

Bild: Jakob Hydén

Installerat ledbelysning

Kabbarps har gjort flera stora investeringar på sistone. Dels på teknik och dels på energi.

– Vi såg redan förra sommaren att det höll på att bli riktigt illa med rusande energipriser. Så vi fattade då beslut om att klippa gasen och hyra en pelletspanna över vintern. Nu har vi köpt in en egen pelletspanna för att säkra värmekällan, säger Peter Säll.

Annons

Annons

Man har också installerat led-belysning i ett växthus och sparar där 70-80 procent av elkostnaden. Dessutom ska man bygga ut en solcellspark på en hektar.

– Den ska byggas efter sommaren. Den kommer att täcka en tredjedel av vår energiförbrukning. De här investeringarna gör vi för att finnas kvar på lång sikt, säger Peter Säll.

TOBIAS MALMBERG

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan