Annons

Annons

Annons

Skåne län

Debatt
Murhafs historia

Det är nog ingen som missat historien om Murhaf som har lyfts i bland annat Skånska dagbladet de senaste dagarna. En tolvårig pojke, född och uppvuxen i Sverige, men utan uppehållstillstånd, har sålt majblommor för över 4 miljoner kronor.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

På frågan vad han ska göra för pengarna svarade han att han ville ”köpa ett uppehållstillstånd”. Att tongångarna i svensk politik har rört sig mot en mer invandrarkritisk inriktning gestaltas inte minst av Sverigedemokraternas framgångar i det senaste valet. Ropen för åtstramning kommer från alla politiska läger.

Muraf Hamid med majblommor

Bild: Johan Nilsson/TT

Annons

2022 sökte endast ca 16 000 personer asyl i Sverige, 2002 var siffran det dubbla. Samtidigt slår vi 2023 rekord i antalet människor som befinner sig på flykt enligt UNHCR, som estimerat att 100 miljoner människor kommer att finnas på flykt, av dem ca 36 miljoner barn. Många av dem är på flykt från krig, förtryck, men också från klimatförändringar och dåliga levnadsvillkor, i hopp om ett bättre liv.

Annons

Murhafs familj kom till Sverige från Etiopien och har sökt asyl 3 gånger, samtliga gånger har de fått avslag, de har inget skyddsbehov och ska utvisas. Problemet är att Etiopien inte vill ta emot dem. Murhaf och hans familj blir således papperslösa, de har varken rätt att vara i Sverige eller i Etiopien. Under den här tiden har Murhaf fötts, lärt sig svenska, gått i skola, fått vänner och ett sammanhang. Utan att ens sätta sin fot i sitt så kallade ”hemland”. Trots det anser svenska politiker att han inte hör hemma här.

Om man är född i Sverige, talar språket, är uppväxt i den svenska kulturen genom skolan, vad är det då som hindrar Murhaf att räknas som svensk? Vad är det han saknar? Svaret är svenska föräldrar. Dagens migrationslagstiftning gör det alltså omöjligt för barn och unga som gör rätt för sig att bli del av den svenska gemenskapen. Vi sätter dem i ett administrativt limbo utan några rättigheter.

När migrationsminister Maria Malmer-Stenergaard säger att hon vill utrota skuggsamhället med papperslösa, är det barn som Murhaf hon åsyftar på. Barn som blivit satta där på grund av systemet. Med fler skyddsgrunder för asylsökande och större möjligheter för undantag skulle vi kunna hjälpa barn som Murhaf. Men då kan inte politiken bli en kapplöpning mot stängda gränser. Det krävs ett paradigmskifte i migrationspolitiken, men inte i den riktning som den nuvarande regeringen för. Det är dags att vi vågar vägra stängda gränser!

Erik Ovesson

Ordförande CUF Skåne

Antoni Wegemo

Vice Ordförande CUF Skåne

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan