Annons

Annons

Annons

Gängkriminalitet

Thornberg: 30 000 har bindningar till gängvåld

Omkring 30 000 individer har bindningar till skjutningar och sprängningar i Sverige.

Det uppger rikspolischef Anders Thornberg i Ekots lördagsintervju.

Rikspolischef Anders Thornberg. Arkivbild.

Annons

– När det gäller skjutvapenvåldet, där Sverige sticker ut, och sprängdåden, så är det upp till 30 000 individer som är bundna till det här, säger han.

– 30 000 individer och vi är 22 600 poliser.

Thornberg nämner siffran för att beskriva vilken uppgift polisen står inför och varför man tvingas prioritera ned andra typer av brott.

– När vi har 30 000 individer som skjuter och spränger, som är inblandade i den här brottsligheten, så måste vi prioritera och då får vi ibland prioritera så att poliser får förstärka vid brott mot liv och hälsa, i stället för brott av enklare beskaffenhet, säger han.

Annons

Annons

Rikspolischefen uppger också att tre potentiella kriminella tillsluter varje dag och att de samlade brottsvinsterna i Sverige bedöms uppgå till 100–150 miljarder kronor per år.

– Det stora problemet är att det saknas poliser och medarbetare, säger Thornberg.

– Vi är inte tillräckligt många.

Thornberg beskriver läget som "synnerligen allvarligt", med en organiserad brottslighet som äter sig in i det demokratiska samhället, infiltrerar och korrumperar näringsliv och offentligheten.

Rikspolischefen uppger dock att han känner en viss tillförsikt om att det börjar vända. Han pekar på resultat där polisen kraftsamlar, som i Stockholm.

– Vi har förhindrat ett 40-tal våldsattentat sedan årsskiftet, säger Thornberg.

– Vi har tagit 120 vapen, det är fullt i häktena.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan