Annons

Annons

Annons

Gängkriminalitet

Salihu tipsades om ”kurdiska räven” redan 2021

Debutboken skildrar närgånget det blodiga gängkriget i Stockholmsförorten Järva. I uppföljaren vänder journalisten Diamant Salihu blicken mot ledarna som beordrar våldet.

I centrum står jakten på den numera ökände "kurdiska räven".

Journalisten och författaren Diamant Salihu har skrivit boken "När ingen lyssnar" om den knäckta krypterade tjänsten Encrochat och polisens jakt på ledande gängkriminella. Arkivbild.

Annons

Våren och sommaren 2021 syntes Diamant Salihu överallt. När uppståndelsen lagt sig efter hans prisbelönta debutbok "Tills alla dör" var han slutkörd och utarbetad. Men i färdigställandet av boken dök det upp nytt material från den knäckta krypterade tjänsten Encrochat.

Encrotelefonerna användes av hundratals svenska kriminella, och plötsligt kunde polisen se narkotikaaffärer och mordplaner ta form i realtid. Bevisningen som tornade upp sig jämfördes med en helig graal.

Insatsen har beskrivits som den största mot svensk organiserad brottslighet någonsin, och någon skulle ju bli tvungen att skriva boken. Trots att omständigheterna inte var ideala bestämde sig Diamant Salihu för att denne någon var han.

Annons

– Jag hade precis fått veta att jag skulle bli pappa och undrade hur jag skulle få ihop det. Men min förläggare sa att de första månaderna är jättelugna, då sover de i princip hela tiden, så då kan du passa på, säger han och skrattar åt minnet.

Annons

Fåtal driver våldet

Intervjuer med centrala förstahandskällor och stora mängder utredningsmaterial sammanfogas i boken "När ingen lyssnar" till ett lapptäcke över de intensiva månaderna då polisen utan de kriminellas kännedom satt på huvudnyckeln.

Gängvåldet har spridit sig som ett virus över landet, men ur chattarna framträdde en för Diamant Salihu ny insikt. Att till synes lokala uppgörelser ofta kan spåras till konflikter mellan ett fåtal individer högt upp i näringskedjan som lägger ut våld på entreprenad.

– Det har varit en lärdom för mig att en liten, liten grupp nyckelpersoner är inblandade i så otroligt många människors död.

En välbekant räv

Redan sommaren 2021 kontaktades han av två frustrerade poliser som överlämnade en tjock lunta domar och utredningar. De uppmanade honom att titta närmare på en nyckelperson inom den organiserade brottsligheten som de ansåg bortprioriterad av ledningen.

Mannen, som har en central roll i boken, har sedan årsskiftet presenterat sig för en bredare allmänhet som "kurdiska räven", utpekad som en av huvudaktörerna i våldsvågen som sköljt över Stockholm.

– Min bild är att han från början har varit mer av en affärsman. Men, som fler vittnar om, när du blir en större aktör så kommer våldet som en konsekvens. Du måste försvara dig och du behöver markera mot dem som inte betalar i tid, annars blir du överkörd.

"Ny radikal våg"

Han gillar inte etiketten kriminalreporter, eftersom det han försöker skildra i grunden handlar om något annat.

– När jag var på Expressen runt 2012 så var jag väldigt inne i jihadismen. Då reste många från förorterna till Syrien och Irak. Det här är egentligen samma typ av problematik. Det är en ny radikal våg med unga killar i förorterna som är beredda att döda och att dö.

Annons

Annons

Känslan av identitetslöshet är återkommande bland dem han möter, då och nu. Ungdomar födda i Sverige som ofta pratar dålig svenska och inte vet var de hör hemma.

– Jag har varit i franska förorter och i engelska förorter och träffat killar som pratar på samma sätt, där rötterna till problematiken ser likadana ut.

Internationellt spår

I de krypterade chattarna finns spår av aktörer ännu högre upp i den kriminella hierarkin. Personer som verkar i det fördolda, klär sig propert och lämnar sina barn på förskolan. Det finns också gott om internationella kopplingar. Där någonstans ser han fröet till en eventuell tredje bok.

– Den första boken handlar om det lokala och den här om det nationella. Men det finns fler lager runt den här miljön som är viktiga att förstå.

Först väntar dock pappaledighet med dottern, som i dagarna firat sin första födelsedag. Ett efterlängtat avbrott, även om han förblir tillgänglig "hela tiden".

– Det är härligt att lära känna sitt barn – hålla henne i famnen, pussa henne och höra henne säga "pappa" när jag kommer innanför dörren. Hon gör det lättare att stänga ute allt det andra.

Fakta

Fakta: Diamant Salihu

Diamant Salihu är född 1983 i Kosovo.

Kom till Sverige med sin familj som sjuåring och när han var åtta år bosatte sig familjen i Tjärna ängar i Borlänge.

I tonåren började han intressera sig för skrivande. Under och efter gymnasietiden arbetade han för ungdomsredaktionen på Borlänge Tidning.

Han gjorde lumpen på Värnpliktsnytt och anställdes sedan, efter kortare sejourer på Borlänge Tidning och GT, som reporter på Expressen 2006.

Under sina drygt elva år på Expressen var han bland annat korrespondent i Storbritannien och USA.

Sedan 2017 arbetar han som reporter på Sveriges Television.

Bevakningen av gängkonflikten i Järva resulterade 2021 i den kritikerrosade reportageboken "Tills alla dör" som har sålts i över 150 000 exemplar.

För boken belönades han bland annat med Guldspaden och Svenska Pens Bernspris.

Aktuell med uppföljaren "När ingen lyssnar" som kom ut den 11 april på Mondial förlag.

Annons

Annons

Fakta

Fakta: Encrochat

Encrochat-telefoner innehåller en krypterad kommunikationstjänst och var under flera år populära bland kriminella i Sverige och Europa.

Det rör sig egentligen om vanliga Android-telefoner med två olika operativsystem, ett öppet och ett säkert. Funktioner som kamera, gps och usb-port är borttagna.

Fransk polis lyckades våren 2020 knäcka Encrochat och fick tillgång till användarnas konversationer. Dessa kunde då avlyssnas i realtid.

Flera länders polis fick tillgång till materialet och många stora insatser kunde göras mot kriminella. I Nederländerna beslagtogs exempelvis tonvis med narkotika. I Sverige, där det fanns drygt 700 Encrochat-telefoner, kunde en rad mord förhindras, enligt polisen.

Den 13 juni 2020 insåg Encrochat att myndigheterna knäckt tjänsten och gick ut med en varning till sina användare. Kvar fanns dock enorma mängder material som polisen även fortsättningsvis kan använda i sina utredningar.

Hittills har runt 400 personer dömts till sammanlagt över 2 200 fängelseår, och stora mängder vapen och narkotika beslagtagits.

Källor: Europol, Nationellt forensiskt centrum, Polisen

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan