Annons

Annons

Annons

Debatt
Arbetstidsdirektivet kan knäcka svensk räddningstjänst

Svensk räddningstjänst har ett väl fungerade system med anställda hel- och deltidsbrandmän. Problemen handlar främst inte om arbetstider eller vilotider utan mer om rekrytering. En rekryteringsproblematik som är nästintill total för deltidsbrandmän, men som finns och växer även för heltidsbrandmän.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Att rekrytera och behålla brandmän gör man inte med löner. För heltidsbrandmän är det schemalösningar som lockat eller hållit dem kvar. Att ha ett schema som gett möjligheten till längre ledigheter och kunna kombinera skiftarbete med vardag och familjeliv.

Forskning förespråkar vilotider som inte går ihop med nuvarande scheman sägs det. Å andra sidan säger forskare också att arbetstagare mår bättre av att själva bestämma över sitt schema och att avvikelser från dygnsvila inte har negativ effekt om det inte sker för ofta.

Brandmän protesterar i Stockholm.

Bild: Henrik Montgomery/TT

Annons

Heltidsbrandmän i Sverige har sedan lång tid tillbaka haft möjlighet till dygnstjänstgöring, precis som räddningstjänst i andra EU- länder. Självklart är vi positiva till en god arbetsmiljö med bra arbetstid, vilotid och möjlighet till återhämtning, men vi ser inte att de problemen finns vid räddningstjänsten i den utsträckning som andra aktörer låter påskina, såväl på arbetsgivar- som på arbetstagarsidan.

Annons

Arbetstid och lön engagerar, vilket inte är inte konstigt då de utgör viktiga fundament för anställningen. Det finns en oro inom räddningstjänstsverige inför vad som kommer att ske kring arbetstiden.

Kommunal ger olika versioner av vad som gäller beroende på vem som svarat eller var man läser informationen. Arbetsgivarna är tydligare även om de helt glömt bort deltidsbrandmännen. Ingen ger svar på varför andra länder kan undantas eller helt strunta i detta även fortsättningsvis, men inte vi i Sverige.

Det är inte bra att ge tvetydliga signaler så sent i processen och vi ställer oss frågan om man verkligen har sett och förstått alla eventuella konsekvenser? Vi är mycket tveksamma. Det blir så när man inte släpper in kompetens, inte lyssnar av och förstår konsekvenserna för de som drabbas. Har man arbetstagare i olika yrken och stora grupper kan det vara svårt med en liten grupp på 5000 heltidsbrandmän och 10 000 deltidsbrandmän att ta hänsyn till. Vi har sett det förr.

Vi vet hur svensk räddningstjänst ser ut och vilka utmaningar som står för dörren och tyvärr kan det här bli ödesdigert. Att man inte sett eventuella konsekvenser för deltidsbrandmän förrän vi lade fram en framställan nyligen gör oss oroliga för hela processen. Informationen har varit undermålig under resans gång och man borde självklart ha släppt in Brandmännens Riksförbund, med mer kompetens, långt tidigare.

BRF anser att det borde skrivits undantag för samhällsbärande funktioner och därmed räddningstjänsten. Arbetstidsdirektivet kan medföra en omorganisation som ger stora störningar och ytterligare rekryteringsproblematik i just det kritiska läge som Sverige befinner sig i. Vi är djupt oroliga. Det behövs ett omtag.

Magnus Krantz

Ombudsman BRF

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan