Annons

Annons

Annons

Skåne län

Debatt
Utöka kamerabevakningen

Den grova brottsligheten är ett hot mot samhället. Att vakna till nyheter om sprängningar och skjutningar har kommit att bli en del av vår vardag. Så vill och kan vi inte ha det.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Moderaterna och samarbetspartierna genomför ett paradigmskifte i svensk kriminalpolitik. Det handlar om längre straff, brottsförebyggande arbete och nya effektiva verktyg till polis och åklagare.

Regeringen har redan presenterat viktiga politiska förslag i arbetet mot gängkriminaliteten. Nyligen fattade den beslut om att tillsätta en utredning för lättnader för kamerabevakning. Det är välkommet och kommer att öka tryggheten runt om i Sverige och inte minst i Eslöv, Svalöv, Höör och Hörby. Kamerabevakning på allmänna platser kan ha både en trygghetsskapande effekt och bidra till brottsbekämpningen. Det kan användas både i brottsförebyggande arbete och i utredningar av begångna brott. Kameror är alltså ett av många verktyg som ska bidra till en minskad kriminalitet och ökad trygghet.

Annons

I dagens kamerabevakningslag kräver tillståndsprocessen ofta mycket tid och omfattande administration. År 2020 avskaffades tillståndskravet för Polisen att sätta upp kameror. Tillståndskravet för kommuner och regioner behölls dock. Nu vill den moderatledda regeringen att tillståndskravet tas bort även från kommuner och regioner.

Annons

Vi ser mycket positivt på den utredning som regeringen har tillsatt. Utredaren ska föreslå förenklingar för kommuner och regioner i deras användande av kamerabevakning på allmänna platser. Utöver avskaffat tillståndskrav ska utredaren föreslå utökade möjligheter att använda sig av kamerabevakning i syfte att bekämpa brott, att upprätthålla allmän ordning och säkerhet samt med hänsyn till detta föreslå lämpliga lagändringar.

När det ser ut som det gör i samhället, med skjutningar och sprängningar, där mer än var tredje kvinna känner sig otrygg, måste en rad olika verktyg användas för att komma till rätta med otryggheten. Kamerabevakning är ett sådant verktyg.

Den moderatledda regeringen och samarbetspartierna har och kommer fortsatt att presentera förslag för att komma åt otryggheten och få ordning på Sverige. Vi ser mycket positivt på den tillsatta utredningen om lättnader för kamerabevakning och ser fram emot att i framtiden se kamerabevakning på fler platser runt om i Sverige och i Skåne.

Louise Meijer (M)

riksdagsledamot och Moderaternas gruppledare i justitieutskottet

Ulrika Heindorff (M)

riksdagsledamot Skåne västra

Annons

Catharina Malmborg (M)

kommunalråd Eslöv

Anna Berg von Linde (M)

kommunalråd Svalöv

Johan Svahnberg (M)

kommunstyrelsens ordförande i Höör

Lars Göran Ritmer (M)

kommunstyrelsen 1:e vice ordförande i Hörby

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan