Annons

Annons

Annons

Skåne län

Debatt
Höjningen inget aprilskämt

Den 1 april höjde regeringen arbetsgivaravgiften för unga. Kristdemokraterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna gick till val på en permanent sänkning. Nu kan vi konstatera att dessa löften enbart var tomma ord.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Regeringen sviker de unga och levererar en skattechock till både företag och offentlig sektor. Man skulle kunna tro att höjningen var ett aprilskämt. Tyvärr förhåller det sig inte på det viset.

Den höjda arbetsgivaravgiften gäller unga anställda i ålder 19–23 år och påverkar både privat och offentlig sektor. En chockhöjning på 11,69 procentenheter, från 19,73 procent till 31,42 procent. För den som har en ung människa anställd med 25 000 kr i lön innebär det nästan 3 000 kr i ökade kostnader. Höjningen drabbar de som vid årets ingång har fyllt 18, men inte 23 år. För år 2023 handlar det alltså om personer födda åren 2000–2004.

När avgiften höjs riskerar många jobb att försvinna. Företag som har det svårt att gå runt får det tuffare. Även regioner och kommuner med många unga anställda påverkas.

Annons

Annons

Region Skåne är en stor arbetsgivare för vårdpersonal.

Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT

Region Skåne är Skånes största arbetsgivare, med 36 000 anställda. De största personalgrupperna är undersköterskor, vårdbiträden och sjuksköterskor. Med universitetssjukhuset är Region Skåne en lärande och utbildande miljö. Det är därför naturligt för många att välja att arbeta hos oss efter studierna.

När regionfullmäktige antog regionens budget i december togs dock ingen höjd för den ökade kostnaden som den höjda arbetsgivaravgiften leder till. Det kan tyckas märkligt att M, L, KD och SD inte tar höjd för reformer som partierna genomför nationellt, under det ansträngda ekonomiska läge som både regionerna och landet befinner sig i.

Regeringen kan när som helst gå ut och säga att man kommer att återkomma med en ny sänkning och att denna ska gälla retroaktivt från 1 april. Just nu väljer man att sitta på händerna och höja företagens kostnader och minska ungdomars jobbchanser. Det slår mot de unga. Det slår mot företagen.

Vi önskar därför att den borgerliga treklövern agerar opposition i frågan mot kollegorna i Stockholm och återkommer till regionfullmäktige med ett svar på hur Region Skåne skall ta höjd för de ökade kostnaderna som regionen står inför när avgiften höjs.

Annons

Charlotte Bossen (C)

gruppledare för Centerpartiet i regionfullmäktige

Birte Sandberg (C)

gruppledare för Centerpartiet i regionfullmäktige

Annons

Patrik Holmberg (C)

ledamot i regionfullmäktige samt hälso- och sjukvårdsnämnden

Niklas Larsson, (C)

ledamot regionfullmäktige samt ledamot i Folktandvården Skånes styrelse

Mattias Horrdin (C)

ledamot i regionfullmäktige

Linus Hannedahl (C)

ledamot i regionfullmäktige och ledamot i kollektivtrafiknämnden

Annette Linander, (C)

ledamot regionfullmäktige samt i regionala utvecklingsnämnden

Magnus Thulin, (C)

ersättare i regionfullmäktige samt ledamot i Skånes universitetssjukhus styrelse

Qalinle Dayib (C)

ersättare i regionfullmäktige samt ledamot i Hässleholms sjukhusstyrelse

Ola Olsson, (C)

ersättare i regionfullmäktige och ledamot i fastighets- och servicenämnden.

Ulrika Axelsson (C)

ersättare i regionfullmäktige och ledamot i kulturnämnden

Rasmus Waak Brunkestam

ersättare i regionfullmäktige och ledamot i Ängelholms sjukhusstyrelse

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan