Annons

Annons

Annons

Åre

Miljonböter för brister på nattågen norrut

Förseningar, trasiga toaletter och smutsiga kupéer har varit ett återkommande problem på nattågen till norra Sverige. De senaste åren har Trafikverket delat ut böter på tre miljoner kronor, rapporterar Dagens Nyheter.

Text

Nattågen till norra Sverige dras med stora brister. Arkivbild.

Annons

Bristerna ombord gäller både på svenska SJ och norskägda Vy, som sedan december 2020 bland annat kör sträckorna Göteborg–Åre och Stockholm–Narvik.

DN har träffat flera resenärer som ofta åker med tågen och alla vittnar om liknande upplevelser. Orena sängkläder, smutsiga toaletter och dammiga ventilationer är bara några exempel.

– Att toaletterna fungerar är mer undantag än regel, säger Gunita Cruse Ståleby, resenär på nattågen till Jämtland till tidningen.

Annons

Annons

Om operatörerna inte sköter sig, kan Trafikverket dela ut viten till bolagen. Under den nuvarande upphandlade avtalsperioden från december 2020 fram till i dag har bolagen fått viten på tre miljoner kronor av Trafikverket.

Enligt Trafikverket är dock böterna inget som sticker ut.

– Det är egentligen inget konstigt. Tågen är gamla och slitna för att de har rullat länge, därför håller Trafikverket på att upphandla nya vagnar, säger Dan Lundholm, handläggare på Trafikverket, som ändå lägger till att Trafikverket inte är missnöjt med operatörerna.

Några böter för dålig städning har inte delats ut under perioden. Senast Trafikverket gjorde en kontroll av städningen på tågen var 2010.

Trafikverket äger de fordon som Vy Tåg använder i nattågstrafiken till övre Norrland medan SJ, som kör till Jämtland, äger fordonen själva.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan