Annons

Annons

Annons

Örebro

Polisen får bakläxa för flyttad koranbränning

Polisen i Örebro gjorde fel när den bytte plats på högerextremisten Rasmus Paludans manifestation förra påsken. Förvaltningsrätten konstaterar att polisen inte hade befogenhet att ändra platsen, skriver Dagens Nyheter.

Trots att platsen för sammankomst flyttades uppstod våldsamma kravaller i Sveaparken i Örebro på långfredagen i fjol. Arkivbild.

Annons

Under påskhelgen i fjol blev det upplopp på flera orter till följd av Rasmus Paludans planerade och genomförda koranbränningar. I ett försök att undvika sammanstötningar stoppade polisen i Örebro hans aviserade manifestation nära moskén i området Vivalla. I Sveaparken skulle det vara lättare att upprätthålla ordning och säkerhet, trodde den lokala polisledningen. Trots flytten uppstod våldsamma kravaller.

Annons

Annons

Förvaltningsrätten hänvisar i sin dom bland annat till att ett redan beslutat tillstånd inte får omprövas för att kringgå de regler som skyddar allmänna sammankomster.

Flera förvaltningsrätter runt om i landet har tidigare slagit ner på när polisen antingen har nekat Paludan tillstånd, eller gjort inskränkningar.

I februari beslutade polisen att helt förbjuda koranbränningar med hänvisning till säkerheten. Ärendet prövas fortfarande av förvaltningsdomstolen.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan