Annons

Annons

Annons

Botkyrka

Misstänkta för mordet på Adriana kvar i häkte

De tre män som står åtalade för mordet på tolvåriga Adriana i Norsborg i Botkyrka sommaren 2020 ska bli kvar i häkte i väntan på att dom meddelas, skriver Södertörns tingsrätt i ett pressmeddelande.

Text

En demonstration på tvåårsdagen efter Adrians död i augusti 2020. Arkivbild

Annons

Åklagaren har yrkat att männen, som alla förnekar brott, ska dömas till livstids fängelse.

Det var den 2 augusti 2020 som tolvåriga Adriana sköts till döds och ytterligare sju personer som var på platsen riskerade att dödas när en "svepande och urskillningslös" automateld avfyrades från en bil utanför en restaurang i Norsborg söder om Stockholm, enligt åklagare Anna Svedin.

Annons

Två av de sju personerna, båda män i 20-årsåldern, tros ha varit de riktiga måltavlorna men klarade sig oskadda. De har senare dömts till fängelse för inblandning i ett mordförsök som beskrivs som en hämnd för skjutningen i Norsborg. Målet är överklagat och prövas nu i hovrätten.

Annons

Bakgrunden är enligt åklagare och polis en konflikt mellan det som kallas Maygrupperingen och deras fiender i Vårbynätverket och den allierade Norsborgsgrupperingen.

Utöver skjutningen i Norsborg omfattar åtalet flera andra brott med koppling till konflikten och totalt står sex män åtalade.

Domen kommer meddelas 26 april klockan 11.00.

Fakta

Fakta: Sex män åtalade efter mordet på Adriana

Totalt sex män är åtalade i målet, som rör mordet på tolvåriga Adriana och en rad andra brott med koppling till konflikter mellan kriminella grupperingar söder om Stockholm.

En 30-årig man, enligt polisen tongivande i den så kallade Maygrupperingen, är åtalad för mord och mordförsök vid snabbmatsrestaurangen den 2 augusti 2020 i Norsborg i Botkyrka, då Adriana dödades.

Han är även åtalad för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse då han i slutet av juli 2020 ska ha planerat att åstadkomma en explosion, förberedelse till mord på ett antal personer från konkurrerande nätverk under samma period, samt försök till mord den 21–22 juli 2020 då ett stort antal skott sköts med AK-47 mot en man i Norsborg. Enligt åklagaren var det fel man som besköts.

Även en 32-åring och en 24-åring är åtalade för mord och mordförsök vid snabbmatsrestaurangen. 32-åringen är också tillsammans med en 31-årig man åtalad för grovt vapenbrott då de hjälpt till att undanröja de vapen som användes.

24-åringen är även åtalad för grov misshandel i juli 2020, förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse samt förberedelse till mord tillsammans med 30-åringen samt grovt vapenbrott.

En annan 24-årig man åtalas för skyddande av brottsling, grovt brott, då han förvarat en krypterad telefon och försökt att elda upp bilen som användes vid dödsskjutningen.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan