Annons

Annons

Annons

Skidor

Jagar ny totalseger: "Då blir det firande"

Maja Dahlqvist är regerande mästare i sprintcupen.

På lördagen kan 28-åringen ta hem totalen för andra året i rad.

– Jag tror absolut att det finns en chans, säger skidstjärnan.

Text

Maja Dahlqvist. Arkivbild.

Annons

I fjol vann Dahlqvist den totala sprintcupen i överlägsen stil framför slovenskan Anamarija Lampic.

Och även den här världscupsäsongen kan svenskan ta hem sprintcupen, men inför lördagens avgörande i finländska Lahtis, där säsongens sista sprint körs, är Dahlqvist inte i förarsätet.

Schweiziskan Nadine Fähndrich är 22 poäng före.

– Två av de tre sista sprintarna har jag sjabblat bort, det har varit extremt onödigt av mig, så det är lite frustrerande. Men det är 22 poäng och jag kan ta i kapp det, säger Dahlqvist.

Annons

Annons

TT: Hur ska du göra för att inte sjabbla bort det i Lahtis?

– Jag ska åka smartare än vad jag har gjort.

TT: Har du det i dig för att ta hem sprintcupen?

– Det tror jag absolut, jag var på pallen i Falun, det kommer vara väldigt tajt om vi åker som vi brukar. Jag tror absolut det finns en chans.

TT: Vad talar för att du tar hem det?

– Det är svårt att säga. Fähndrich har haft en extremt bra säsong också, det kommer bli tajt. Jag kan bara fokusera på det jag kan göra, även om man vill påverka mycket annat går det bara att påverka sin egen prestation.

Dahlqvist berättar att en totalseger i sprintcupen betyder mycket.

– Som sprinter är det ändå väldigt högt värderat att vinna sprintcupen, det är sällan vi kan vara med i den totala världscupen. Samtidigt var målet i år VM men efter VM känns det som att det totala fokuset på sprintcupen har vuxit.

TT: Hur vilt firande blir det om du tar hem det?

– Då blir det firande, det kan jag lova.

Fakta

Fakta: Så avgörs sprintcupen

Inför lördagens finaltävlingen leder Nadine Fähndrich på 871 poäng. Följd av Maja Dahlqvist, 849 poäng. På tredje plats ligger norskan Tiril Udnes Weng, 718 poäng.

Både i prologen och i finalen finns det poäng att ta. I prologen får de tio bästa åkarna poäng och i finalen får de 50 bästa åkarna poäng

Så här fördelas poängen i finalen: 1) 100 poäng, 2) 95 poäng, 3) 90 poäng, 4) 85 poäng, 5) 80 poäng, 6) 75 poäng, 7) 72 poäng, 8) 69 poäng, 9) 66 poäng, 10) 63 poäng och så vidare.

Så här fördelas poängen i prologen: 1) 15 poäng, 2) 12 poäng, 3) 10 poäng, 4) 8 poäng, 5) 6 poäng, 6) 5 poäng, 7) 4 poäng, 8) 3 poäng, 9) 2 poäng, 10) 1 poäng.

Programmet: prolog klockan 10.30 och final 13.00. Tävlingarna sänds i TV6 och på Viaplay.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan