Annons

Annons

Annons

Karlstad

Extra miljoner ska ge mer priskonkurrens

Regeringen föreslår tio miljoner mer i anslag i år till Konkurrensverket för att biffa upp myndighetens arbete för bättre konkurrens, inte minst i livsmedelsbranschen.

Text

Finansminister Elisabeth Svantesson (M) föreslår extra miljoner till Konkurrensverket för att de ska syna matjättarnas prisökningar mer.

Annons

– Vi vet att bristande konkurrens i en del branscher kan göra att priserna blir ännu högre. Där ska vi inte vara, säger finansminister Elisabeth Svantesson (M) på en regeringspressträff under Moderaternas konferens "Sverigemötet" i Karlstad.

Konkurrensverket och Konjunkturinstitutet får också en miljon vardera mer för att analysera hur priserna har ökat i förhållande till kostnaderna och hur konkurrensen ser ut i olika branscher, framförallt inom dagligvaruhandeln.

Annons

Annons

– Det kommer att ha effekt under det här året, hävdar Svantesson om regeringens förslag.

Tre stora jättar

Hon konstaterar att dagligvaruhandeln domineras av tre matjättar som tillsammans har 80–90 procent av marknaden.

I tisdags hade Svantesson ett möte med dem – Ica, Axfood och Coop. Den senaste inflationsrapporten från SCB visar att livsmedelspriserna har ökat med över 20 procent det senaste året, en historisk ökning.

– Deras största förklaring var att inte det inte var deras fel utan de som finns bakom i leverantörsleden. Mitt tydliga budskap till dem var att de också ska ta ansvar, de kan sätta press på sina leverantörer, säger hon.

Enligt Svantesson är inte den svaga svenska kronan den enda orsaken till att matpriserna ökat mer i Sverige än andra jämförbara länder. Fler aktörer måste också kunna etablera sig på livsmedelsmarknaden, säger hon.

"Ansenlig summa"

Konkurrensverket har drygt 170 miljoner kronor i anslag för sitt arbete i år och föreslås nu få elva miljoner mer när vårändringsbudgeten är antagen framåt sommaren. Verket begärde inför 2023 nästan 42 miljoner mer i anslag.

– Det här är en myndighet som har 175 miljoner i årligt förvaltningsanslag, så tio miljoner är en ansenlig summa för att verkligen fördjupa sig och bedriva en mer effektiv tillsyn, säger Elisabeth Svantesson.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan