Annons

Annons

Annons

Kävlinge

Fågelinfluensa på gård i Kävlinge

Fågelinfluensa har konstaterats på en gård i Kävlinge kommun, meddelar Jordbruksverket. Närmare 22 000 djur ska avlivas.

Text

Utbrottet är det första fallet med fågelinfluensa på en kommersiell anläggning den här säsongen. Arkivbild.

Annons

Utbrottet upptäcktes efter provtagning på en avelsanläggning med föräldradjur för slaktkyckling, enligt Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA).

Jordbruksverket har beslutat att spärra av gården och att närmare 22 000 djur ska avlivas, uppger myndigheten i ett pressmeddelande. De aktuella byggnaderna ska sedan saneras.

Viruset i det aktuella fallet är H5N1, en variant som cirkulerat i Europa och Sverige sedan 2020.

Annons

Annons

"Trots enstaka rapporter om fall hos människor görs fortfarande bedömningen av Europeiska smittskyddsmyndigheten (ECDC) att risken för smitta till människa generellt är låg", skriver Jordbruksverket.

Första för säsongen

Smittan misstänks ha kommit in i anläggningen genom spridning från vilda fåglar. Utbrottet är det första fallet med fågelinfluensa på en kommersiell anläggning under den här säsongen, enligt myndigheten.

"Det har hittills varit en relativt lugn säsong för Sveriges del, men faran är inte över. Nu när flyttfåglarna kommer tillbaka är det extra viktigt att man är fortsatt noggrann med sina hygienrutiner för att undvika att få in smittan till sina djur", säger Katharina Gielen, smittskyddschef på Jordbruksverket i pressmeddelandet.

Ökat antal fall i Europa

I Europa har antalet fall hos vilda fåglar ökat under de senaste månaderna. Skrattmåsar har varit särskilt drabbade, enligt Statens veterinärmedicinska anstalt.

"SVA bedömer därför att det under de kommande veckorna föreligger en risk för ökad smittspridning i samband med vårflytten", säger Malin Grant, epidemiolog på SVA.Viruset finns bland annat i spillningen från vilda fåglar och kan till exempel spridas vidare via bildäck och skor.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan