Annons

Annons

Annons

Politik i Höör

Partiernas interna kommentarer om media kommer sällan ut

Det är inte ofta det kommer fram i offentligheten vad partierna säger internt om lokaltidningen. Det säger yttrandefrihetsexperten Nils Funcke vid Stockholms universitet.

Text

Yttrandefrihetsexperten Nils Funcke påpekar att det är skillnad på om den som vill försvåra för media är politiker eller kommunal tjänsteman.

Bild: Janerik Henriksson

Annons

Han säger till Skånskan att det inte finns något hinder för förtroendevalda att kritisera media.

– Däremot får det aldrig vara så att kommunen som myndighet vidtar åtgärder som drabbar tidningen specifikt. Då har man gått över vad som är anständigt, säger Nils Funcke.

Att det politiska styret i en kommun hamnar på kollisionskurs med den lokala tidningen är inte ovanligt.

Annons

En hatkärlek

– Det har väl alltid funnits en ömsesidig hatkärlek mellan partierna och lokaltidningen. Men det är inte ofta det kommer i dager hur de uttrycker sig internt.

Annons

Att ett politiskt parti uppmanar sina medlemmar till försiktighet eller till och med avstå från att prata med journalister är i princip en frihet partierna kan ta sig. Men om en kommunal chef skulle framföra samma budskap vore det oacceptabelt, påpekar Nils Funcke.

I den här typen av låsta situationer vilar ett ansvar på tidningens ansvarige utgivare, menar han.

– Det ligger på tidningens ansvariga utgivare att kontakta politikerna och försöka få rätsida på det.

Uppmanar till försiktighet

Gustav Schyllert är ordförande för Skånemoderaterna. Han har inte följt diskussionerna i Höör, men säger att det generellt sett är bra om man är tillgänglig för media.

– Sedan är det naturligtvis angeläget att man blir rätt citerad, oavsett vilken tidning det gäller. I övrigt finns ju det pressetiska systemet som är det man normalt sett ska använda sig av, säger Gustav Schyllert.

Är det lämpligt att formulera sig till sina medlemmar som i det här fallet?

– Jag tycker alltid man ska vara försiktig med hur man uttrycker sig. Det absolut bästa är väl om man kan ha en diskussion med er om man tycker att man blir felciterad, och kan begära rättelse.

Att tidningen helt ”saknar etik och moral” – är det en okej formulering?

– Jag tycker att det är en långtgående formulering. Men jag känner inte till bakgrunden.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan