Annons

Annons

Annons

Politik i Höör

M-topp till hårt angrepp mot Skånskan: ”Saknar helt etik och moral”

Jessica Falk, moderat politiker i Höör och annonssäljare på en gratistidning som ges ut i Mellanskåne, går till hårt angrepp mot Skånska Dagbladet i partiets interna Facebookgrupp.
”De saknar helt etik och moral”, skriver hon.

Text

Jessica Falk valdes till Moderaternas gruppledare i Höör i höstas och sitter i kommunstyrelsen.

Bild: Tobias Lagerholm

Annons

Inlägget publicerades den 24 januari i en sluten Facebookgrupp för medlemmar i Moderaterna i Höör. Det var samma dag som kommunalrådet Johan Svahnberg (M) krävt att Skånskan skulle ändra en rubrik.

Jessica Falk skrev att ”flera av oss” under en längre tid har blivit felaktigt citerade av Skånska Dagbladet, att problemen verkar ha ”tilltagit” och att ”vi bör se allvarligt på saken”.

Medlemmarna uppmanades att höra av sig till henne eller tre andra namngivna personer i partiavdelningen för rådgivning om de kontaktas av Skånskan.

Bojkott påbörjad

Jessica Falk påstod i inlägget att Skånska Dagbladet inte agerar professionellt och ”saknar helt etik och moral”. Hon antydde också att det kan bli aktuellt med någon form av bojkott av tidningen.

Annons

Annons

”Det är högst troligt att vi kommer att begränsa SkD:s möjligheter till att försätta oss i dessa situationer. Men tills dess, var försiktig.”

Hotet har redan omsatts i praktiken. Höörs kommunalråd Johan Svahnberg (M) har inte velat hålla sedvanlig pressinformation efter de två senaste mötena med kommunstyrelsen.

Jessica Falk säger till Skånskan att hon egentligen inte vill kommentera inlägget.

– Jag tycker inte att jag behöver lägga tid på det, säger hon och hänvisar till att saken redan diskuterats på ett möte med Skånskans chefredaktör.

Du skriver att Skånskan ”saknar helt etik och moral”. Vad menar du med det?

– Det håller jag för mig själv. Det är en intern grupp på Facebook för moderata medlemmar och jag tror att de flesta förstår vad jag menar.

Det är en rätt grov anklagelse.

– Det kan man säga.

Driver egen tidning

Jessica Falk är själv annonssäljare på gratistidningen Tidningen i hjärtat av Skåne som hennes make Lars Falk är ansvarig utgivare för och som kan sägas konkurrera med Skånska Dagbladet om annonsintäkter i Mellanskåne.

Har det påverkat dig i detta? Att du har ett egenintresse av att det går bra för din egen tidning?

– Nej, jag ser inte er och oss som konkurrenter ens. Vi är inget nyhetsmedia, vi arbetar inte med samma sak.

Vill ni inte att medlemmarna pratar med tidningen utan att stämma av med er först?

– Det har vi velat. Men när man gång efter annan råkar ut för felcitat, att man blir citerad på ett allvarligt sätt som får allvarliga konsekvenser, tycker jag inte mitt inlägg är alls konstigt.

Annons

Här är hela inlägget som Jessica Falk, gruppledare för Moderaterna i Höör, publicerade i en intern Facebookgrupp. Det lästes av ett 50-tal medlemmar.

Bild: Privat

Höörs kommun har en informations- och kommunikationspolicy. I den redovisas hur kommunen ser på sina relationer till massmedia. Där står det att det är ”viktigt att underlätta för massmedia att arbeta.”

Annons

Tycker du det rimmar väl med det du skriver i inlägget?

– Det är inte så att vi försöker motarbeta Skånska Dagbladet eller att vi inte vill att ni ska kunna skriva om saker som händer i vårt samhälle. Utan det handlar om att vi vill bli citerade korrekt när vi uttalar oss. Så inte uttalanden vi lämnar blir förvrängda.

Jessica Falk vill först inte ge något exempel på felaktigheter eller felciteringar. Men sedan nämner hon en artikel om barn- och utbildningsnämndens nya ordförande, partikamraten Camilla Kampf. I den finns ett kritiskt uttalande som avhoppade moderaten Susanne Andersson gjorde.

– Camilla Kampf har aldrig satt sin fot på en kommunal skola och aldrig ens varit ute i verksamheten, sade Susanne Andersson i artikeln.

"Exploderade lite grann"

Artikeln, som publicerades den 15 december 2022, fick Jessica Falk att reagera starkt.

– Jag tror att det var det som gjorde att jag exploderade lite grann, säger hon.

Jessica Falk anser att artikeln var ”osjysst” med tanke på att Camilla Kampf har gått i kommunala skolor, varit kontaktpolitiker och arbetat i nämnden tidigare.

Annons

– Det var mer att man på ett väldigt påtagligt sätt kritiserade Camilla för att hon inte... ja... Jag vet inte om det var något citat från Susanne Andersson kanske.

Hon menar att Susanne Anderssons hade fel och att hennes uttalande därför inte borde ha publicerats. Hon säger också att Skånskan borde hört den andra sidan (Camilla Kampf var intervjuad i artikeln, reds anm).

Citatet är korrekt

Skånskan ringer upp Susanne Andersson för att kontrollera om hon var felaktigt återgiven i den artikel Jessica Falk hänvisar till. Men hon intygar att hon är korrekt citerad.

– Ja. Camilla var kontaktpolitiker men jag har med bestämdhet för mig att hon var det för de fristående skolorna, och då är man ju inte i den kommunala verksamheten, säger Susanne Andersson.

Annons

Vägrar intervju

Skånskan har inte lyckats få en telefonintervju med Höörs kommunalråd Johan Svahnberg (M) för att fråga om vad han tycker om Jessica Falks inlägg. Men i ett mejl försvarar han det och går till angrepp mot tidningen.

”Skånska Dagbladet vilseleder sina läsare genom att felcitera och ta citat ur sitt sammanhang för att passa den målbild som tidningen önskar förmedla. Man utelämnar medvetet offentliga lättillgängliga uppgifter och viktig fakta för att läsaren ska kunna ta del av hela sanningen och själv ta ställning till innehållet. Efter möte med Skånska Dagbladets chefredaktör den 27 januari för att föra dialog om dessa brister så får vi anse att tillvägagångssättet är bekräftat och sanktionerat från ledningen av tidningen", skriver Johan Svahnberg.

Lena Philipson, chefredaktör på Skånskan, svarar:

– Alla kan göra misstag enstaka gånger, men det stämmer inte att Skånskan felciterar. Däremot görs urval av fakta alltid i artiklar, det är i princip aldrig möjligt att redovisa allt i en fråga.

Annons

– I oberoende media är det journalisten som avgör vad som ska vara med, inte intervjupersonen. Svahnberg och hans partikollegor får väldigt ofta uttala sig i tidningen, oftast med flera utförliga citat, det är bara att söka på hans namn på skd.se för att se det. Jag minns mötet i januari, och att vi inte nådde hela vägen till samförstånd, men jag antog att vi var överens om den grundläggande rollfördelningen mellan makthavare och media, säger Lena Philipson.

LÄS MER: Chefredaktören: Det vore hemskt om kommunalrådet fick diktera rubrikerna i lokaltidningen.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan