Annons

Annons

Annons

Grundskolan i Svalöv

Elever åker Europa runt i jakten på kunskap och upplevelser

Ett gäng elever på Linåkerskolan i Svalöv har och ska åka Europa runt. Man hinner knappt komma hem förrän det är dags att packa väskan på nytt igen.

Text

– Resorna betyder mycket och blir ett minne för livet, lovar Nora Jörnmo, Elias Nilsson Stigmar, Siri Vigre, Ellie Rudolfsson, Almanda Fernandez, Stina Terp och Malte Billing, elever som är med i utbytesprojekt med länder runt om i Europa.

Bild: Roger Sunesson

Annons

Det handlar om elva ungdomar i årskurs 9 som blivit utvalda att delta i EU-projektet, "Be active be happy", som innebär att skolor besöks i flera länder. I andra ändan åker Svalöv motsatt väg för att ta del av andra lärosätt och en annorlunda kultur.

– Jätteintressant. Vi lär oss oerhört mycket. Både hur skolorna i respektve länder fungerar och samtidigt få ta del av en helt ny kultur, säger Stina Terp, en av nioendeklassarna som fått chansen att åka med.

Under 2022 har Kroatien avverkats med besök i staden Varazdin, besök blev det även i tyska Gütersloh och till turkiska Istanbul flög man i november.

Öka förståelsen

Redan om någon vecka väntar nästa resa, den till Spanien och Litauen lite längre fram i vår, i maj.

Annons

Tanken med hela projektet är att öka förståelsen och få mer inblick hur skolor fungerar i olika länder. Samma sak gäller för de elever som kommer från utbytesskolorna.

Annons

Det som slog mig allra mest är att vi är mycket mer nära våra lärare. Disciplinen är mycket hårdare och kontakten med de vuxna mindre. Det kändes som om att åka tillbaka i tiden.

– Det har blivit väldigt lyckat. Ungdomarna har lagt ner mycket jobb och verkligen ansträngt sig för att få allt att fungera, berömmer idrottsläraren Ola Fransson som varit med på de flesta resorna.

Bott hos värdfamiljer

På plats har eleverna bott hos värdfamiljer och besökt skolorna ett par dagar under den vecka som resan varade.

– Det som slog mig allra mest är att vi är mycket mer nära våra lärare. Disciplinen är mycket hårdare och kontakten med de vuxna mindre. Det kändes som om att åka tillbaka i tiden, förklarar Siri Vigre.

– Och i Turkiet använder man fortfarande svarta tavlan och kritor. Det där kändes märkligt. Några egna datorer har man inte heller, förklarar Siri Vigre.

– Klasserna är också stora. I vissa fall undervisas 45 elever samtidigt, förklarar Ola Fransson.

Nytta med nöje

Alla elever har inte varit med på alla resor. Som mest två utflykter vardera gäller och då har det förutom en titt i skolan även blivit besök på historiska platser och givetvis shopping.

– Vi har blandat nytta med nöje. En bra mix och jag gillade helt klart besöken i affärerna allra mest, säger Nora Jörnmo med glimten i ögat.

Annons

Annons

När väl eleverna från utbytesstäderna kommit till Svalöv har det bland annat handlat om besök på Ven, Skäralid och en sväng inom Ikea som avslutning.

- Och så bakade vi kanelbullar. Ett populärt inslag.

Har ni lärt något under alla resorna ?

– Absolut. Vi tar erfarenheter med oss hem, arbetssätt som vi inte tänkt på tidigare och som vi kan ha nytta av i vår egen skola, säger allihop med en mun.

Det här är en riktigt häftig grej. Vi får uppleva otroligt mycket och dessutom får vi många, fina vänner för livet.

"Be active be happy" är ett EU-projekt där skolor kan ansöka om att få ekonomiskt stöd.

Alla ungdomarna har dessutom en åsikt gemensam:

– Det här är en riktigt häftig grej. Vi får uppleva otroligt mycket och dessutom får vi många, fina vänner för livet.

– Jag skulle mycket väl kunna åka dit privat och träffa alla igen, försäkrar Stina Terp.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan