Diskussionen handlar inte om någon felcitering: Svahnberg tycker inte om en rubrik på en artikel där han medverkar. I rubriken står att Svahnberg försvarar Skånetrafikens höjning av biljettpriser. Själv menar han att han endast förstår den.
Svahnberg och Skånskan har haft minst en till liknande diskussion, då var ordet i rubriken plagiat. Inte heller den gången accepterade jag att ändra rubriken.
Önskan att vinkla om Skånskans artiklar kommer inte enbart från Svahnberg. Anders Netterheim (M) tyckte att artikeln Politiker motades bort från vallokaler – moderattopp hotade med väktare istället borde ha vinklats på att Medborgerlig samlings politiker stod för nära vallokalen. Och han uppskattade inte att kallas moderattopp, trots att han var och är fullmäktiges ordförande.
Annons
Annons
Alla tre formuleringarna har täckning i texten enligt mig som utgivare, det är inga citatrubriker (som såklart måste hålla sig till intervjupersonens ordval), utan rubriken är tidningens korta beskrivning av vad artikeln handlar om. Vårt fria ordval.

De artiklar som hänvisas till i texten är nu öppna för läsning för både prenumeranter och andra läsare.
Bild: Ralph Bretzer
Som kommunalråd är det okej att bli besviken på lokaltidningens vinkel, urval och rubriksättning. Svahnberg kan tycka att vi hårdvinklade, även om jag inte håller med honom.
Men han drar det längre, och skriver i mejl till mig att om jag låter rubriken kvarstå så ”ber jag att få överväga behovet av fortsatt dialog med Skånska Dagbladet.”
Högsta politikern i Höör, ansvarig för en skattefinansierad miljardverksamhet, överväger att göra sig otillgänglig för opartisk granskning av den enda lokala tidning som har journalist på orten. För att han inte får bestämma vinkel på en artikel.
Jag har i det längsta hoppats att det inte är en medveten strategi från Moderaterna. Men faktum är att det har blivit svårare för oss att bevaka Höörs kommun den senaste tiden. Ledande politiker har brutit sedan länge inarbetade rutiner med presskonferenser, sagt nej till intervjuer och bara velat kommunicera skriftligt.
Som lokalpolitiker får du inte välja din lokaltidning eller vem som är ansvarig utgivare på din ort. Jag förstår att det försvårar vardagen när utgivaren som i mitt fall gör andra bedömningar än man själv hade gjort.
Annons
Men betänk motsatta förhållandet: Om jag ständigt hade fattat beslut om att publicera artiklar vinklade som kommunalrådet tyckte var bäst. Det finns gott om sådana tidningar i världen, men inte i Sverige.
Annons
Ska man som lokal politiker behöva ta vad som helst från lokaltidningen? Självklart inte.
Det händer att vi skriver fel i en artikel. Jag känner till något sådant exempel med moderata politiker från Höör senaste året. Då har vi ändrat. Behövs rättelse så sätter vi in en sådan.
Jag har också en uttalad policy på redaktionen att vi ska vara generösa med faktakontroll. Antingen citat, eller annan text som bygger på intervjuperson, kan läsas upp för att kontrolleras.
Om man upplever sig felciterad av en reporter vänder man sig först till nyhetschef och sedan till mig som utgivare. Det går också bra att anmäla publiceringar till Medieombudsmannen och arbetsmetoder till Yrkesetiska nämnden.
En utsatt och ovan intervjuperson kan i speciella fall få löfte om att få godkänna texten också, vi lovar att antingen ändra om personen inte är bekväm med det vi skriver, eller avstå publicering om vi inte kan komma överens. Det kan handla om ett brottsoffer till exempel, eller en visselblåsare som avslöjar missförhållanden med risk för repressalier.
En politiker eller annan makthavare får aldrig makten att förbjuda oss att publicera text. Då skulle vi inte längre kunna kalla oss opartiska eller fria. Då skulle vi syssla med marknadsföring eller propaganda, inte journalistik.
Annons
Den där dagen i januari då Svahnberg och jag var oense om förstå/försvara så skrev jag ingen krönika. Jag tänkte att det var mellan honom och mig, och att vi förstod varandras respektive positioner och roller.
Men då visste jag inte att hans partikollega samma dag gjorde relationen till lokaltidningen till en fråga för hela den moderata gruppen i Höör. Nu vet jag, och måste inte bara försvara Skånska Dagbladets frihet, utan själva idén om oberoende journalistik.
LÄS MER: M-topp till hårt angrepp mot Skånskan: ”Saknar helt etik och moral”.