Annons

Annons

Annons

Grundskolan i Svalöv

Öronbedövande störsändare sätter stopp för all vandalisering på skolan

För knappt ett år sedan fick ledningen på Lunnaskolan i Kågeröd nog efter omfattande skadegörelse och vandalisering under kvällar och helger. Buslivet hade nått oacceptabla höjder och utgifterna för alla reparationer stack i väg till drygt 60 000 kronor bara under fjolåret.

Text

Mosquito buzzerssystemet (längst upp i bild) sitter på behörigt avstånd på Lunnaskolan. – Nu är i princip all skadegörelse borta, konstaterar rektor Magnus Lindqvist.

Bild: Roger Sunesson

Annons

För att råda bot på problemen kom kommunens säkerhetsansvarige Niklas Schörling och skolans rektor Magnus Lindqvist fram till att montera ett antal mosquito buzzerssystem, en störningssändare som innebär att bara personer under 25 år kan registrera ett starkt och mycket påfrestande ljud:

All skadegörelse har upphört

Resultatet blev helt häpnadsväckande:

– Allt stök och alla skadegörelser har försvunnit. Vi har inte haft en enda incident på hela tiden och det är jag väldigt tacksam för, säger Magnus Lindqvist.

Alla de pengar som vi tvingades lägga ut kan vi nu använda till betydligt bättre satsningar. Allt gynnar eleverna.

Samtliga utgifter får skolan själv stå för. Ifjol landade summorna på drygt 60 000 kronor.

Annons

– Alla de pengar som vi tvingades lägga ut kan vi nu använda till betydligt bättre satsningar. Allt gynnar eleverna.

Annons

Avföring i trappuppgångar

När läget var som värst drog ungdomar runt i samhället. Samlingsplatsen blev Lunnaskolan och speciellt under kvällar och helger förstördes mycket.

Folk slog sönder rutor och lekredskap, klottrade, skräpade ner, tog sig in i idrottshallen och härjade. Vid några tillfällen fick personalen plocka upp mänsklig avföring i källaruppgångar.

- Vi hade ett stort jobb varje måndagsmorgon för att få i ordning allt innan eleverna kom. En helt ohållbar situation, minns Magnus Lindqvist.

Blir kvar på skolan

Tanken från början var att störningssändarna skulle sitta uppe under en begränsad tid. Kommunen höll då på med att söka tillstånd för att installera övervakningskameror, men hade vid den tidpunkten inte fått klartecken.

Ett mosquito buzzerssystem, döpt efter insekten på bilden, har stoppat skadegörelserna på Lunnaskolan i Kågeröd.

Bild: AP

Tillståndet är nu beviljat, men systemet blir ändå kvar på skolan:

– Det fungerar mycket bra och därför finns det ingen anledning att ändra. Fördelen är även att systemet är mobilt och kan flyttas till andra platser om så behövs, förklarar Niklas Schörling.

Ljudet mycket påfrestande

Totalt tre anläggningar är uppsatta, täcker hela skolområdet och det ljud som går ut påverkar som sagt bara de som är under 25 år.

– Bevisligen har de personer som tidigare uppehöll sig på skolområdet insett att de inte kan vara där. Ljudet är mycket påfrestande, konstaterar Magnus Lindqvist.

Annons

Annons

Om fler system ska sättas upp på andra utsatta platser i kommunen är ännu inte bestämt.

Kommunens trygghets- och säkerhetschef, Niklas Schörling ser positivt på insatserna som gjorts på Lunnaskolan.

Bild: Foto: Daniel Henriksson

Jättebra. Metoden är väl beprövad, så jag är inte förvånad. Vi ser också på antalet anmälningar som sjunkit drastiskt under den aktuella tiden.

– Det kan bli så, men med tanke på att vi fått nödvändiga tillstånd för att sätta upp övervakningskameror blir det till att överväga från från plats till plats, säger Niklas Schörling.

Anmälningar har sjunkit drastiskt

Kommunpolis Björn Johnsson tittar även med glädje på siffrorna:

– Jättebra. Metoden är väl beprövad, så jag är inte förvånad. Vi ser också på antalet anmälningar som sjunkit drastiskt under den aktuella tiden.

Han förklarar samtidigt att en del av problemen flyttats till andra delar av samhället.

– Från Kågerödslund runt nya förskolan och dansrotundan har vi fått in anmälningar. Där är dock åtgärder likt Lunnaskolan på gång, förklarar Björn Johnsson.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan