Annons

Annons

Annons

Debatt
Ingen straffskatt på företag som anställer unga

Företagen befinner sig mitt i en kostnadskris. Med ständigt stigande räntekostnader, höga priser på el och andra insatsvaror. Regeringen säger att de hörsammar företagens rop på politiska förslag för att underlätta den tuffa situationen, men resultaten och det som faktiskt genomförs lyser med sin frånvaro.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Tydligaste exemplet är elstödet. Regeringen har dragit benen efter sig i flera månader för att få fram ett förslag och fortfarande är det oklart om pengar finns på kontot före eller efter sommaren. Detta i ett läge när konkurserna och varslen ökar.

Istället för att leverera lättnader till landets företagare lyckas regeringen leverera en skattechock. I mars kommer arbetsgivaravgifterna att höjas. Alla företag med unga anställda i åldern 19–23 år kommer behöva betala full arbetsgivaravgift, trots att de redan har en ansträngd situation på kostnadssidan och dessutom ser vikande efterfrågan när hushållen och företagen drar in på allt som inte är nödvändigt. Skattesmällen kommer att bidra till ytterligare varsel av anställda.

Annons

Arbetsgivaravgifter är en straffskatt på arbete. Idag är det drygt hälften av avgiften som går till försäkringar och pension. Resten är ren skatt. Den drabbar särskilt små företag som går från inga anställda till en anställd eller företag som ger unga sitt första jobb inom exempelvis hotell- och restaurangbranschen. Om företagen fortfarande ska kunna anställa så behöver kostnaderna minska på sikt. Man bör framförallt inte, som regeringen gör, höja arbetsgivaravgifterna för unga mitt i en kostnadskris som snart är en jobbkris.

Annons

Många unga får sitt första jobb i restaurangbranschen.

Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT

Effekten av sänkta arbetsgivaravgifter har ifrågasatts från flera håll. Men för företagen är det självklart, särskilt i personalintensiva branscher. Sänkta arbetsgivaravgifter är lätta att räkna hem.

Besöksnäringen och handeln finns över hela landet och är otroligt viktiga i att se till att det går att leva, bo och jobba även på landsbygden. När butiker, restauranger och caféer stänger och skyltfönster blir mörka och tomma slocknar ytterligare en del av livslusten lokalt. Regeringen måste förstå att det är allvar. Istället för att leverera bättre förutsättningar så gör man tvärt om. Man chockhöjer skatten på arbete och man riskerar att färre unga får ett första jobb att gå till och att medarbetare kommer behöva sägas upp.

För oss i Centerpartiet är det självklart att företagens förutsättningar måste bli bättre för att kunna vända utvecklingen och få igång fler företag att växa och anställa i hela landet. Att det inte är det för partierna i regeringen är anmärkningsvärt.

Elisabeth Thand Ringqvist

Vice ordförande riksdagens näringsutskott (C)

Stina Larsson

Riksdagsledamot (C)

Jonny Cato

Riksdagsledamot (C)

Niels Paarup-Petersen

Riksdagsledamot (C)

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan