Annons

Annons

Annons

Svedala

60 naturnära hus på Börringeklosters mark fick ja

Politikerna sa ja till Carl Ramels plan för att bygga nytt område med 60 bostäder på naturtomter i Börringeklosters skog i Delstorp.

Text

Börringekloster och markägaren Carl Ramel vill bygga skogsvillor vid Delstorp längs med Tittentevägen.

Bild: Svedala kommun

Annons

– Jag tror det här blir ett helt fantastiskt område med ett unikt läge. Granskogen som planterades här på 60-talet har vi tagit ner men sparat alla lövträd, bland annat ekarna. Men vi har planterat in nya lärkträd vilket ger en ljus och luftig skogsmiljö, sa markägare Carl Ramel på Börringekloster till Skånska Dagbladet inför samrådet 2021.

Annons

Annons

Många års arbete med planen

– Det är relativt många hus, men de byggs under längre tid. Först om ett par tre år är det kanske aktuellt att sätta spaden i marken, säger Erik Story (M), kommunstyrelsens ordförande i Svedala kommun och tillägger:

– Sen får vi klart se hur stort intresset är för ett så oprövat koncept.

Erik Stoy (M) kommunstyrelsens ordförande Svedala kommun, är positiv till planerna på skogstomter på Börringeklosters mark.

Bild: Pernilla Nielsen Negrén

Han och övriga politiker i kommunstyrelsen klubbade vid senaste mötet detaljplanen för att bygga 60 bostäder på skogsfastigheten i Delstorp, öster om korsningen Tittentevägen och E65 i Börringeklosters skog.

33 villor och 26 sammanbyggda hus

Här planerar Carl Ramel för 33 friliggande småhus och 26 sammanbyggda hus som radhus, parhus eller kedjehus, på totalt 21 hektar tomt.

Markägaren har arbetat med projektet under lång tid och har tidigare berättat för tidningen att han ställt in sig på att planprocessen och nu även efterföljande byggprocess kommer att pågå under uppemot tio år.

Visionen är att bygga de arkitektritade hus på naturtomter i skogen vilka han tänker ska utformas så de smälter in i miljön.

Oppositionen sa nej 2021

Oppositionsråd Ambjörn Hardenstedt (S), reserverade sig mot beslutet för två år sedan inför samråd för den nya detaljplanen. Det med motivering att det redan då var för många planer på gång i enbart östra Svedala.

Annons

På Gamla IP byggs just nu Bovieran lägenhetskvarter och granne samt vid Folkets hus ska Trianon bygga än fler lägenheter. Ett nytt villaområde planeras vid Nygårds dammar och även vid Hindstorp i Tittente har det börjat byggas en tredjedel av de 30-talet villor som även de ligger på Ramels mark.

Nu var det dock ett helt enigt beslut om exploateringsavtal samt ny detaljplan för Börringe kloster 1:56 i Delstorp.

Avgörande beslut tas i kommunfullmäktige.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan