Annons

Annons

Annons

Kävlinge

Hållplatser ska bli säkrare när skolbarn ska skjutsas av Skånetrafiken

Lilla Harrie och Stora Harrie får tillbaka busslinje 119 in till Kävlinge station. Samtidigt ska skolbarnen skjutsas av Skånetrafiken vilket nu kräver en ombyggnad av hållplatser längs linjen.

Text

Från och med i höst kommer skolbarn i mellanstadiet och högstadiet att skjutsas till skolan med Skånetrafikens linje 119 från Lilla och Stora Harrie till Kävlinge station.

Bild: Fotograf Mikael Leijon

Annons

I augusti återinför Skånetrafiken linje 119. Från Lilla och Stora Harrie blir det möjligt att åter resa kollektivt till Kävlinge station, men det kräver en ombyggnad för säkrare resor.

Som Skånska Dagbladet berättat tidigare ska busslinjen kombineras med skolskjutsen från byarna för mellanstadie- och högstadiebarn. Från och med höstterminen 2023 ska eleverna skjutsas till och skolan med Skånetrafiken.

Annons

Annons

Förändring större flexibilitet för skolbarnen, som inte längre blir begränsade till en viss skolskjutsavgång.

– Att låta skolskjutsen ske med Skånetrafikens bussar medför bland annat att vi åter får kollektivtrafik från Lilla Harrie och Stora Harrie till Kävlinge. Dessutom ger denna förändring större flexibilitet för skolbarnen, som inte längre blir begränsade till en viss skolskjutsavgång, uppgav kommunstyrelsens ordförande Annsofie Thuresson (M) i samband med beslutet tidigare i år.

Hon pekade även på ökade förutsättningar för tätare turer från Hofterup och Barsebäckshamn.

Annsofie Thuresson (M) kommunstyrelsens ordförande.

Bild: Studio E/Kävlinge kommun

Hållplats i Lilla Harrie säkrare

Som en del i förändringen ska en upprustning av busshållplatserna på Skolhusvägen i Lilla Harrie liksom på Kvarngatan i Kävlinge genomföras.

Ombyggnaden av busshållplatserna i Lilla Harrie startar i vecka 12 och då flyttas hållplatsen för skolskjutsen tillfälligt till Gamla vägen i Lilla Harrie, eftersom framkomligheten kommer att vara begränsad på Skolhusvägen.

Ombyggnaden, som görs i samråd med Skånetrafiken, innebär även att en mer trafiksäker övergång skapas vid Gamla vägen mitt i byn.

Annons

För att skolskjutsen ska bli säker byggs nu hållplatsen i Lilla Harrie om. En mer trafiksäker övergång skapas vid Gamla vägen och gångvägen längs Skolhusvägen förlängs.

Bild: JANERIK HENRIKSSON / TT

Förlängd gångväg till bussen

Även gångvägen längs Skolhusvägen kommer att förlängas fram till busshållplatsen.

Inledningsvis blir det sju dubbelturer för linje 119 med kommunens förhoppning om att många fler än enbart skolbarnen ska nyttja möjligheten att åka kollektivt.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan