Annons

Annons

Annons

krönikaSkånskans chefredaktör

Lena Philipson
Efterlysning: Kaoset i skolan – och vardagshjältarna

Text

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

Det gick riktigt fel på Färsingaskolan i Sjöbo i vinter. Den 15 februari skrev Skånskan: Bomb stänger skola – ”Elevernas säkerhet bedöms vara i fara”.

Skyddsombuden hade fått nog, men problemen hade börjat tidigare och Skånskan har bevakat skolan länge. Sedan skyddsstoppet i mitten av februari har vi skrivit ytterligare ett tjugotal artiklar, där elever, föräldrar, facket och politiker har fått komma till tals och deras uttalanden granskats.

Vill du läsa ikapp hittar du allt under ”Kaoset på Färsingaskolan” på skd.se. Självklart ingår allt material på sajten även för dig som har tidningen i brevlådan.

Annons

Det är en självklar del av vårt uppdrag som lokaltidning att granska och vara närvarande när något går fel. Framförallt när något så viktigt som skolan drabbas: där allas vår framtid formas och stor del av kommunalskatten används – pengarna ni bidrar till samhället med.

Annons

Frihet att berätta

Men det ingår också i tidningens uppdrag att vara konstruktiv, att uppmärksamma det lyckade och vara del i att sprida goda exempel.

Bäst blir det när den som jobbar på golvet, nära barnen, berättar konkret om sin vardag. Och här behöver vi er hjälp. Kanske jobbar du på en skola, kanske har du barn eller barnbarn i skolåldern. Du har säkert hört dem berätta om den roliga skolkocken som brukar spela king out med barnen? (ett exempel från min egen familj.) Eller om extraresursen som gjort att barnen klarar sig själva, rektorn som löst bemanningspusslet, vaktmästaren som revolutionerat kapprummen.

Hjälp Skånskan komma i kontakt med dessa vardagshjältar! Mejla redaktion@skd.se eller mig direkt på lena.philipson@skd.se. Berätta vilken kommun det gäller!

Och självklart ska du också kontakta tidningen när något inte stämmer på en skola. Det gäller också dig som jobbar på en skola, du har meddelarfrihet, en rättighet skyddad i grundlagen för att den är så viktig. Sedan år 2017 gäller detta även offentligt finansierade friskolor. Du kan läsa mer till exempel på Journalistförbundets hemsida.

Bryt upp

I år har Skånskan publicerat två intervjuserier som vi vet intresserat många, det ser vi på statistiken över digital läsning. Den första handlade om vanliga människor som bytt jobb och karriär till något helt annat. Den andra om familjer som flyttat och hittat sitt drömhem på ena eller andra sättet.

Annons

Annons

Har du förändrat ditt liv till det bättre? Känner du någon som passar in på beskrivningen? Ni kan tjäna som förebilder för andra, som kanske också vågar ta steget att bryta upp. Mejla redaktion@skd.se eller mig direkt på lena.philipson@skd.se. Berätta vilken kommun det gäller!

Mer just nu

Vad pysslar en chefredaktör med i mars 2023? Precis som de flesta andra oroar jag mig en del för höjda priser på el och bensin. Ni förstår säkert att det påverkar kostnaden för att trycka och köra ut tidningar. Det det som man kanske inte tänker på om man inte jobbar i branschen är att också papperspriserna ökar. Rejält. Vårt mål under året är att ge er lika mycket journalistik som vanligt, helst bättre - som alltid. Men just i år behöver vi hålla nere antalet sidor i både tidning och bilagor.

Lokal journalistik är viktigt, och kostar allra mest i glesbygd och mindre orter. Skånskan bevakar som ni vet hela elva kommuner, det är ovanligt mycket för en lokaltidning. Sveriges regering tycker det är så viktigt att det finns tidningar runt om i landet, att man gjort ett speciellt presstöd som heter "Vita fläckar".

Skånskans ansökan om detta stöd skriver jag just nu. Det är inga stora summor det handlar om, men ett välkommet tillskott för att vi ska klara av att ha reportrar på plats runt om i Skåne. Skånskan har skrivbord i Hörby, Höör, Svalöv och Skurup, utöver de större redaktionslokalerna i Malmö, Eslöv och Sjöbo.

Fakta

Läs allt på sajten

Om du har en prenumeration men aldrig har loggat in på sajten så börjar du här: www.skd.se/skapakonto. Om du har problem, ring kundservice 010-709 79 00. Det brukar vara mindre telefonkö på eftermiddagarna!

Om du inte har någon prenumeration så hittar du våra aktuella erbjudanden kund.bonniernewslocal.se/paket/skd.

Annons

LÄS MER: 65 procent av eleverna matvägrade – så vände skolan den negativa trenden.

LÄS MER: Sofies metoder får Rosengårdsskolans pojkar att lyckas i skolan.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan