Annons

Annons

Annons

Internationella kvinnodagen

Kvinnor jobbar gratis efter kl 16

Män i Sverige tjänar i genomsnitt 9,9 procent mer än kvinnor. Omräknat till tid betyder det att kvinnor jobbar gratis efter klockan 16.12, medan män får betalt till klockan 17.00, varje dag. I Skåne är löneskillnaden störst i Malmö.

Text

Nya siffror som SCB tagit fram för Lön hela dagen visar att löneskillnaden i Skåne är 11,1 procent. Det betyder att kvinnor i länet bara får betalt till klockan 16.07.

Omräknat till tid betyder det att kvinnor jobbar gratis efter klockan 16.12, medan män får betalt till klockan 17.00.

Bild: TT

Annons

För första gången sedan Lön hela dagen bildades 2012 går klockan nu bakåt med en minut, från 16:13 till 16:12. Det betyder att kvinnor i Sverige jobbar gratis 48 minuter om dagen och att en nästan 15 års positiv trend av minskade löneskillnader nu är bruten. I Skåne är löneskillnaden 11,1 procent. Löneskillnaden är störst i Malmö, 13,4 procent, och minst i Trelleborg, 4,7 procent.

För Malmös del innebär det att kvinnorna arbetar gratis efter klockan 15:56.

Annons

Inbäddat innehåll

Fakta

Beräkningen bygger på Medlingsinstitutets officiella lönestatistik (2021) som visar kvinnors och mäns genomsnittslöner där lönerna är uppräknade till heltid. Uppgifterna för län och kommuner är framtagna av Statistiska centralbyrån för Lön hela dagen. Endast de kommuner där löneskillnaden mellan kvinnor och män är signifikant finns med. Siffrorna gäller personer som har sin arbetsplats i länet eller kommunen.

Lön hela dagen är en sammanslutning av politiska kvinnoförbund, fackliga organisationer och kvinnorörelsens organisationer som tillsammans arbetar för att även kvinnor ska få lön hela dagen.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan