Annons

Annons

Annons

Svalöv

Klart med drottningens certifikat – nu ska demensvården bli ännu bättre

Alla som jobbar på Solgården i Svalöv har suttit på skolbänken för att bemöta de äldre ännu bättre i framtiden.

Nu kan man stämpla in titeln Silviahemscertifierade och i dagarna vankades det både pompa och ståt med prisutdelning på det särskilda boendet.

Text

Nu kan all personal på särskilda boendet Solgården i Svalöv bemöta brukare och deras anhöriga på ett ännu bättre sätt sedan man Silviahemscertifierats. – En mycket givande utbildning, försäkrar Renée Munther, Gunilla Zander-Karlsson, Cecilia Hansson, Mari Ekdal och Jadwiga Wojcik.

Bild: Roger Sunesson

Annons

Fokus har legat på att öka de anställdas kunskaper om demenssjukdomar.

– En både intressant och givande utbildning. Vi har fått en mycket mer stärkt roll i vårt arbete, säger Renée Munther, en av kursdeltagarna.

Totalt premierades 80 medarbetare. Allt från chefer, vaktmästare, undersköterskor, sköterskor till kökspersonal som nu vet mer hur man ska agera i olika situationer i vardagen.

Nummer 180

Det var i november 2022 som den första kursen genomfördes. Sedan dess har Inga-Lill Winqvist och Ulrika Granér från Silviahemmet i Stockholm gnuggat geniknölarna på Solgårdens personal.

Solgården är boende nummer 180 i landet som kan ståta med utmärkelsen.

I grunden är det drottning Silvia som ligger bakom satsningen på Silviahemmet:

Annons

– Oavsett vilken arbetsuppgift personalen har finns en gemensam grund att stå på. Förståelsen och samhörigheten blir bättre för alla, säger Pia Malmgren som är enhetschef för demensverksamheten på Solgården.

Annons

Vi vill verkligen sätta Svalöv på kartan och visar att vi satsar.

I framtiden ska Silviaarbetet fortsätta till de två övriga boendena i kommunen, Åsgården i Kågeröd och Ängslyckan i Teckomatorp.

Utbildningen kan också ses komma lägligt efter den omfattande vårdskandalen som avslöjades på Åsgården för något år sedan.

Sätta Svalöv på kartan

– Vi vill verkligen sätta Svalöv på kartan och visa att vi satsar, säger Marléne Andersson som är verksamhetschef för äldreomsorgen i Svalövs kommun.

Inga-Lill Wingren delade ut diplom till alla i personalen på Solgården.

Bild: Roger Sunesson

– Vi har en stor ambition att all personal inom äldrevården ska utbildas på samma sätt. Det är oerhört viktigt och ett första steg som har tagit här på Solgården.

Undersköterskan Jadwiga Wojcik är överlycklig att få ha gått kursen.

– Vi har lärt oss så oerhört mycket. Fått en ny syn på vårt arbete och kan göra så mycket mer. Inte minst att stötta anhöriga på ett annat sätt. Det handlar mycket om bemötande och delaktighet.

Folk blir äldre och äldre. då måste vi stå förberedda och därför är det oerhört viktigt att så många som möjligt på våra boende rätt och tillräcklig utbildning.

Åsikten är samtidigt att mycket och bra utbildning behövs i framtiden. Det handlar om att antalet personer som drabbas av demenssjukdomar ökar i stadig takt.

Annons

Annons

Blir äldre och äldre

– Folk blir äldre och äldre. Då måste vi stå förberedda och därför är det oerhört viktigt att så många som möjligt på våra boende har rätt och tillräcklig utbildning, klargör Marléne Andersson.

Socialnämndens ordförande Aase Jönsson (KD) är mäkta imponerad över resultatet:

– Ni kommer att göra skillnad för våra brukare och deras anhöriga. Vår resa ska fortsätta och därför är vårt mål att även Åsgården och Ängslyckan ska få samma kunskaper, lovade hon.

Ulrika Granér från Silviahemmet höll i utbildningen gav beviset för genomförd utbildning till Veronica Persson.

Bild: Roger Sunesson

Fakta

Detta är Silviahemmet

Silviahemmet är en svensk vård- och utbildningsstiftelse, som grundades på Drottningholms slottsområde på initiativ av drottning Silvia, och invigdes på Alla hjärtans dag, 14 februari 1996.

Detta med det initiala syftet att utbilda undersköterskor till specialister på demensvård grundat på palliativ vårdfilosofi.
Silviahemmet bedriver även en mindre dagverksamhet på Drottningholm. Här välkomnas dagligen yngre och äldre gäster med demenssjukdom av Silviasystrar.

Silviahemmet leds av Stiftelsen Silviahemmet i vars styrelse bland annat ingår drottning Silvia.Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan