Annons

Annons

Annons

Kvinnodagen 2023

Debatt
Arbetarkvinnor tjänar minst

Arbetarkvinnor i Sverige tjänar tusentals kronor mindre än vad som framgår i debatten. Det är dags att arbetsgivarna gör något åt en av de största orättvisorna på svensk arbetsmarknad. Det handlar om allas rätt till ett heltidsarbete det går att leva på.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Lönerna i Sverige följer en tydlig klass och könstrappa där arbetarkvinnor tjänar minst och män i tjänstemannayrken tjänar mest.

Att kvinnor i arbetaryrken har lägst löner har flera förklaringar. En är att vi i Sverige har en starkt könssegrerad arbetsmarknad. Män och kvinnor arbetar generellt i olika sorters yrken och sektorer. Och det är de kvinnodominerade sektorerna som har lägst löner. Ju fler kvinnor i en bransch, desto lägre löner.

Annons

Annons

I handeln "hyvlas" ofta arbetstiden.

Bild: Nora Lorek/TT

Det här manar till fortsatt kamp för jämställda löner. Men en helt avgörande sak att börja med är hur mycket kvinnor i arbetaryrken förlorar på att de inte tillåts arbeta heltid. Arbetarmän och i viss mån kvinnor i tjänstemannayrken drabbas av ofrivillig deltid. Ingen grupp på arbetsmarknaden drabbas lika hårt av den som arbetarkvinnor, alltså den grupp som redan från början har lägst löner. Vi ser det i välfärden, där offentliga arbetsgivare ibland inte erbjuder heltid trots en skriande brist på arbetskraft. Vi ser det i den kvinnodominerade handeln där stora arbetsgivare allt oftare hyvlar arbetstiden.

Det här ger stor effekt i kvinnors plånböcker. LO har tagit fram ett mått på vad de utbredda deltiderna betyder, i faktisk månadslön. I Skåne arbetar 44 procent av arbetarkvinnorna deltid. Här motsvarar genomsnittslönen för en kvinnlig LO-förbundsmedlem 28 300 tusen i månaden. Men då är alltså ingen hänsyn tagen till att alla som vill inte får arbeta heltid.

Den faktiska månadslönen är i själva verket 22 923 för LO-kvinnorna. I klartext betyder det att LO-kvinnor i Skåne förlorar 5 377 tusen kronor i månaden jämfört med om alla fick arbeta heltid.

Annons

Återigen: det finns mycket kvar att göra för att komma till rätta med ojämställda löner i Sverige. Att arbetsgivare slutar upp med det utbredda missbruket av deltider är ett första självklart steg. Alla som vill måste ha rätt till en heltidslön det går att leva på. Allt annat leder i förlängningen till ännu större orättvisor i form av att kvinnor får sämre pensioner och i slutänden sämre möjligheter att ta den ekonomiska makten över sina liv.

Per-Ola Nilsson

ordförande LO-distriktet i Skåne

Ewa Glimhed

vice ordförande LO-distriktet i Skåne”

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan