Annons

Annons

Annons

Äldreomsorgen i Svalöv

Hemvårdspersonal missade att åka på akutlarm – person avled

En äldre brukare avled sedan hemvårdspersonal inte ryckt ut på ett akutlarm tillräckligt snabbt.

Först efter 52 minuter kom man till bostaden. Då var brukaren livlös och avled lite senare.

Text

En äldre brukare avled sedan hemvårdspersonal inte åkt på ett akutlarm tillräckligt snabbt. Först efter 52 minuter kom man till bostaden. Då var brukaren livlös och avled lite senare.

Bild: Stina Stjernkvist / TT

Annons

Nu anmäler Svalövs kommun sig själv till Inspektionen för vård och omsorg.

– Det är jätteallvarligt, bedrövligt. En sådan här situation får aldrig uppstå. När ett akutlarm kommer in ska personalen släppa allt vad man jobbar med och åka iväg, säger Marléne Andersson, verksamhetschef för vård och omsorg.

Meddelade inte

Det var under juldagarna som händelsen inträffade och då inkom ett akutlarm som innebär att personal måste åka iväg så fort som möjligt, men så gjordes inte.

Larmet kom in strax innan sju på morgonen och då pågick överlämning mellan natt och dagpersonalen.

Nattpasset lämnade över uppgiften till dagen utan att meddela att det handlade om ett akutlarm. Därmed drog insatsen ut på tiden och först efter 52 minuter kom personal till brukaren som då var i mycket dåligt skick.

Annons

Livet gick inte att rädda

På plats ringde personalen 112, inledde hjärt och lungräddning och senare tog ambulanspersonal över, men brukarens liv gick inte att rädda.

Annons

En utredning är gjord och där går det inte att fastställa om livet hade gått att rädda på personen om personal varit snabbare på plats.

Regler som gäller är att personal måste vara på plats inom 30 respektive 45 minuter beroende på om det handlar om dag eller nattid.

Det som inträffat är mycket beklagligt. Verksamheten har en rutin som i detta fall inte följts. Från socialnämndens sida kommer vi att noga följa upp vilka åtgärder som har och som kommer att vidtas så att detta inte kan hända igen.

Den tjänstgörande personalen förklarar att förseningen berodde delvis på att det var ett stökigt dygn. Många var sjuka och när larmet gick höll man man på att planera om arbetsuppgifterna som drog ut på tiden.

För att fler incidenter av det här slaget inte ska inträffa igen kommer en speciellt utsedd planeringsansvarig att finnas på plats under veckans alla dagar.

Marléne Andersson, verksamhetschef för vård och omsorg ser allvarligt på händelsen.

Bild: Roger Sunesson

Tidigare har helgpersonalen skött planeringen med bra resultat, men:

– Efter den här händelsen måste vi se till att något liknande inte inträffar igen, säger Marléne Andersson.

Annons

Annons

Ska följas upp noga

Socialnämndens ordförande Aase Jönsson (KD) ser också allvarligt på det inträffade:

– Det som inträffat är mycket beklagligt. Verksamheten har en rutin som i detta fall inte följts. Från socialnämndens sida kommer vi att noga följa upp vilka åtgärder som har och som kommer att vidtas, så att detta inte kan hända igen.

Samtliga medarbetare inom hemvården och på särskilda boenden kommer att få ta del av lex Sarah-utredningen som ett lärande för att understryka och betona vikten av att följa verksamhetens framtagna rutiner.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan