Annons

Annons

Annons

Energipriser

Nu kan elintensiva företag söka pengar

Text

Nu kan företag som använder extra mycket el i sin tillverkning, som gjuterier och kemiindustri, söka ett särskilt elstöd. Arkivbild.

Annons

Nu öppnar ansökningslådan hos Energimyndigheten för det särskilda stödet för elintensiva företag. Det är avsett för företag som använder extra mycket el, på grund av verksamhetens karaktär, och kan sökas fram till mitten av april. Det kan till exempel handla om gjuterier eller elintensiv processindustri.

Stödet kan sökas för perioden oktober 2022 till och med december 2022, det vill säga för förra årets tre sista månader. Ersättningen räknas fram genom att jämföra kostnaden för elen under det sista kvartalet 2021 och ska täcka in merkostnaden som uppstod för det sista kvartalet 2022.

Annons

Annons

Det maximala stödet är 20 miljoner kronor men för alls få stödet måste det vara minst 50 000 kronor.

Stödet väntas innebära en kostnad för statskassan, om det inte kan tas ur potten för flaskhalsavgifter, på cirka 2,4 miljarder.

Det generella, utlovade stödet till företag i elområde 4 och 3, i södra Sverige, är inte klart än. Det bereds i regeringskansliet. Regeringens ambition är att företagen ska kunna börja ansöka om det stödet den 30 maj.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan