Annons

Annons

Annons

Svalöv

Bingolottoverk starten för 30-årig galleriverksamhet

Det började med ett grafisk blad för Bingolotto och ett mycket litet galleri i Malmö. Nu firar Galleri Bluelight 30 år med jubileumsutställning i nya lokalen i Svalöv.
– Vi flyttade till Svalöv 2019 och fyra månader senare kom pandemin, berättar Per Widell som varit med sedan starten.

Text

Per Widell visar runt bland konstverken på Galleri Bluelights jubileumsutställning.

Bild: Gunilla Wedding

Annons

Färgstarkt måleri, keramik, lekfulla streckfigurer, skulpturer – Galleri Bluelights jubileumsutställning bjuder på stora variation. På väggar och bord i utställningslokalen nära järnvägsstationen i Svalöv trängs verk av 18 väldigt olika konstnärer.

– De 18 är alla som vi har delat ut stipendier till genom åren och 16 av dem kommer också hit, berättar Per Widell stolt medan han visar runt.

Lokets ansikte

Galleri Bluelight började med jurybedömda stipendieutställningar 2008 men själva galleriverksamheten startade redan för 30 år sedan, 1993. Grundare var Per Widell, som är marknadsekonom, och konstnärerna Magnus Krook och Andreas Krook och det riktiga startskottet blev en idé om ett grafiskt blad som de sålde in till då relativt nystartade Bingolotto.

Annons

– Det vi fick in från det blev startkapitalet till vårt aktiebolag, säger Per Widell.

Annons

Naturligtvis finns även det konstverk med på jubileumsutställningen. Ett guldinramat collage med bland annat Leif ”Loket” Olssons välbekanta ansikte på hänger vid ingången bredvid stipendiaten Lena Lindén Jacobssons konst.

Galleri Bluelights första utställningslokal låg på Banérgatan i Malmö och var bara 18 kvadrat.

– Vi kallades oss det lilla galleriet med det stora utbudet och fick plats med sju, åtta konstverk. Det var många stora konstnärer som ville ställa ut och uppskattade det lilla formatet, berättar Per Widell.

Till höger det grafiska blad som gjordes för Bingolotto och som blev starten för Galleri Bluelight. Bredvid verk av Lena Lindén Jacobsson.

Enda galleriet i Svalöv

2004 lämnade Bluelight Malmö för Halmstad där man blev kvar till 2019 då flyttlasset gick tillbaka till Skåne. Per Widell och hans fru Helen Widell, som numera är de som driver galleriet, flyttade till Eslöv och hittade sina utställningslokaler i en fastighet vid järnvägsstationen i Svalöv. Därmed blev man också Svalövs enda galleri.

– När vi flyttade till Halmstad tappade vi många av våra kunder i Skåne men nu börjar de komma tillbaka. Och sedan vi fick tåget hit kan ingen säga att det är svårt att ta sig hit, slår Per Widell fast.

Starten i Svalöv blev rejält tuff. Fyra månader öppningen slog pandemin till.

– Vi hann precis komma igång, konstaterar Per Widell. Men även om det var tufft lärde vi oss många nya metoder. Det blev mycket skypemöten och vi gjorde också miniutställningar som vi filmade och skickade till konstföreningar och andra intresserade.

Annons

Annons

Det är inget köptvång på Galleri Bluelights jubileumsutställning, men däremot fikatvång.

Fikatvång

Jubileumsutställning blir dock i högsta grad live. Lördag 4 mars och söndag 5 mars är det vernissage och sedan kommer det att vara öppet till och med 26 mars.

– Och vi har inget köptvång här men däremot fikatvång, säger Per Widell leende.

Till hösten är det dags för årets stipendieutställning. Per Widell och hans fru sitter i juryn tillsammans med konstnären Magnus Krook, regissören och teaterchefen Kjell Stjernholm och fotografen Kenneth Denker. För Per Widell är en av de viktigaste drivkrafterna bakom galleriarbetet just överraskningarna han möter i juryarbetet.

– Ibland tänker jag att jag har jobbat med det här i 30 år och sett allt och så ser man verken som de som söker stipendier skickar in och blir helt bombad. Det är så spännande. Till det kommer så klart alla möten med människor.

Viktoria heter tavlan med stolen som är gjord av Ingbritt ii Lagerberg.

Bild: Gunilla Wedding

Unga konstnärer

Per Widell och Helen Widell har bägge passerat pensionsåldern men har inga planer på att släppa sin verksamhet.

– Vad skulle vi göra då? Så länge man tycker att något är roligt och ger något finns det ingen anledning att sluta, säger Per Widell till och berättar om sin senaste idé, att ett av årets stipendier ska gå till en ung lovande konstnär.

Annons

– Fridhems folkhögskola här i Svalöv har utbildningar med konstinriktning så jag tänkte att jag ska prata lite med dem, säger han entusiastiskt.

Annons

Fakta

Galleri Bluelights jubileumsutställning

Pågår 4/3 till 26/3

Vernissage: lördag 4/3, 11 - 17 samt söndag 5/3, 12- 15

Öppet: Alla dagar utom tisdag och torsdag, 12-16

Medverkande konstnärer: Magnus Krook, Mats Lundahl, Martina Silander, Lena Wahlfors, Christin Markunger, Lena Linden Jacobsson, Timo Jurvelin, Helena Ferm, Kerstin Månsson, Nadja D Larsen, Göran Billing, Maria Berta, Vivi Amelung, Gun Johansson, Siv Laurell, Ingelise Stenkjaer, Ingbritt Lagerberg, Sven Krook

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan