Annons

Annons

Annons

Polarprisvinnaren Wayne Shorter är död

Amerikanske jazzlegendaren Wayne Shorter är död, rapporterar The New York Times.

Den inflytelserika saxofonisten, som spelade med några av musikhistoriens giganter, blev 89 år gammal.

Text

Wayne Shorter under en konsert på Stockholms jazzfestival 2010. Arkivbild.

Annons

Wayne Shorter avled på sjukhus i Los Angeles under torsdagen. Någon dödsorsak har inte meddelats.

Utöver att han anses vara en av de främsta saxofonisterna genom tiderna har Shorter också hyllats som kompositör, och för att ha varit med att utforma modern jazz. Han är bland annat känd för kompositionerna "Footprints" och "Black Nile".

Wayne Shorter har belönats med tolv Grammys, och så sent som 2017 vann han Polarpriset. Juryn motiverade priset med att han "med sitt mod och sina visionära öron hela tiden sökt sig till de outforskade stigarna", skriver SVT.

Annons

Annons

På 1960-talet spelade han med Art Blakeys Jazz Messengers och Miles Davis andra kvintett – två av de mest hyllade jazzgrupperna någonsin. Under sin tid med Miles Davis var han med och lade grunderna för subgenren fusion på albumen "In a silent way" och "Bitches brew".

Shorter följde fusionspåret in på 1970-talet, då han tillsammans österrikaren Joe Zawinul och tjecken Miroslav Vitous bildade den framgångsrika gruppen Weather Report. På senare år ledde Shorter mestadels sina egna grupper, fram till att han 2018 var tvungen att ge upp spelandet på grund av hälsoskäl.

Wayne Shorter när han tog emot Kennedy Center Honors i Washington 2018. Arkivbild.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan