Annons

Annons

Annons

Friidrott

Ny bubbla – så hanterar Sverige säkerheten i EM

Pandemin är över sedan länge.

Men tankesättet med "bubbla" lever kvar – och skapar nu en säkerhetsmiljö för Sverige under inne-EM i Istanbul.

– Jag känner mig oerhört trygg, säger förbundskapten Kajsa Bergqvist.

Text

Längdstjärnan Khaddi Sagnia på en pressträff i Istanbul.

Annons

Efter samtal med det europeiska friidrottsförbundet, utrikesdepartementet och andra aktörer som har en bra lägesbild, beslutade Svenska friidrottsförbundet att åka till Istanbul.

Men det blir inget vanligt mästerskap för förbundskapten Kajsa Bergqvist, Thobias Montler och Khaddi Sagnia & Co.

De lever i en bubbla – likt de som fanns under pandemin – för att skapa en trygg och säker miljö för den svenska truppen.

Ett säkerhetstänk som bland annat bottnar i Sveriges Natoansökan och koranbränningen utanför Turkiets ambassad i Stockholm.

"Jag känner mig oerhört trygg. Vi kan vara trygga och vara i en miljö där man kan prestera", säger förbundskapten Kajsa Bergqvist.

Annons

"Otroligt skönt"

– I andra sporter jobbar man alltid så här men det är ganska nytt för oss. Det har varit otroligt skönt att ha någon med erfarenhet som verkligen kan genomlysa alla delar och analysera hur läget ser ut, säger Bergqvist.

Annons

Till mästerskapet i Turkiet valde förbundet att ta hjälp av Stefan Dejemyr, som bland annat är säkerhetsansvarig för Svenska fotbollsförbundets A-landslag.

– Jag känner mig oerhört trygg. Vi kan vara trygga och vara i en miljö där man kan prestera. Sedan vi kom hit har den bilden stärkts, säger Bergqvist.

Dejemyr:

– Situationen är komplex och det var utav den anledningen som friidrottsförbundet tog kontakt med mig tidigt i planeringen, för att börja analysera läget. Vi var tidigt på det och började titta på förutsättningar för att vara på plats, säger han.

– Upplägget vi har påminner lite av en pandemibubbla. Vi förflyttar oss från hotell- till arenamiljö, det är där vi är. Det är väldigt isolerat i det perspektivet.

Förstå vad som pågår

TT: Hur har snacket varit med de aktiva?

– Mycket handlar om att sätta saker i sitt perspektiv och förstå vad det är som pågår och använda sitt sunda förnuft.

– Vi har haft flera tillfällen tillsammans, där vi vädrat situationen och så att alla ser på det på samma sätt. Det har gett alla ett lugn och en möjlighet till fullt fokus på tävlandet.

Längdhopparen Khaddi Sagnia:

– I den här bubblan känns det väldigt tryggt. Man förlitar sig på säkerhetspersonerna vi har runt omkring oss, de har all information som vi behöver ta del av, säger hon.

Annons

Inne-EM i Istanbul i stort påverkas även av jordbävningskatastroferna i Turkiet och Syrien.

Annons

"Det här mästerskapet kommer inte att bli som alla andra", sade Dobromir Karamarinov, ordförande för det europeiska friidrottsförbundet i ett uttalande i slutet av februari.

"Vi sörjer alla tillsammans med våra turkiska vänner och vi vill hedra de förlorade liv och alla som drabbats av jordbävningen."

I samband med Karamarinovs uttalande meddelade även förbundet att alla planerande kringaktiviteter ställts in samt att en euro av varje såld biljett kommer att skänkas till behövande.

Dessutom marknadsförs inte mästerskapet runt om i Istanbul.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan