Modellen, som kallas för Obos Deläga, befinner sig i en uppstartsfas. Cattis Carlén, som är affärsansvarig på Obos Deläga, säger att bolaget vill sänka trösklarna för att komma in på bostadsmarknaden.
– Om du är kund köper du minst hälften av bostaden, resten köper Obos.
På så vis behöver kunden bara kreditprövas och ta lån för sin del av lägenheten. Resten står Obos för med eget kapital.
– Bostadsföreningen säljer samtidigt till Obos och till kunden, säger Cattis Carlén.
Trots att köparna formellt sett blir särbo med byggbolaget säger Cattis Carlén att det i praktiken inte kommer bli någon skillnad mot att äga hela bostaden. Obos avsäger sig nyttjanderätten för sin del av lägenheten mot ett månadsbelopp, som man kallar för samäganderättsavgift.
Annons
– Det är medlemmen som har kontroll och kan styra över sitt eget inre underhåll, om det till exempel skulle vara intressant att måla om en vägg. Den friheten ska den som bor där kunna få känna och ha, säger Cattis Carlén.
Annons
Det nya kvarteret kommer bestå av två fyravåningshus, där alla lägenheter oavsett storlek har egen balkong eller uteplats. Totalt ska 11 av de 56 lägenheterna på Brf Esplanaden i Hjärup säljas inom Obos Deläga. Fler blir det inte: bolaget har tagit ett principiellt beslut att inte erbjuda mer än 20 procent av sina bostäder inom ägandeformen.
– Främst är det för att inte försätta föreningen i ekonomisk osäkerhet. Vi vill inte riskera att föreningen hamnar i ett obestånd och räknas som oäkta, säger Cattis Carlén.

Cattis Carlén, affärsansvarig på Obos Deläga.
Bild: Privat
Obos har tidigare introducerat upplägget i Norge, där de menar att effekten har varit god. Cattis Carlén säger att man märker av en efterfrågan bland sina svenska medlemmar efter nya lösningar.
- Vi ser oss som en långsiktig samhällsaktör som ska erbjuda medlemmarna trygga och bra lösningar. Vi vill ta både ett större långsiktigt och ett medvetet hållbart ansvar som medlemsorganisation.
Men detta kan väl inte bara vara för medlemmarnas skull. Hur går detta ihop affärsmässigt för Obos?
– Samäganderättsavgiften ger en kostnadstäckning så klart, för den delen av lägenheten som bolaget äger. Där är vi helt transparenta. Det är klart det måste finnas ett upplägg i grunden som också måste fungera affärsmässigt.
Annons
Annons
Bostadsköparen måste köpa in sig på minst hälften av lägenheten. Dock kommer bostadsbolaget en gång om året erbjuda kunderna att utöka sin andel av lägenheten, ända till dess att köparen kan äga hela rubbet.
– Den långsiktiga möjligheten som du får är ju att äga hela boendet, naturligtvis.
Men att vara särbo med Obos innebär inte bara lägre lån vid köp. Det kan också ge lägre vinst vid försäljning.
– Skulle du välja att kliva av och sälja den bostad som vi samäger så delar vi på vinsten - eller den eventuella förlusten, säger Cattis Carlén.

Ett av de planerade husen i Brf Esplanaden.
Bild: 3D Nord Visualisering
Försäljningen för Brf Esplanaden startade den 28 februari. Inflyttning påbörjas 2026.