SD-styret har länge varit kritiska till nomineringen, valde att utnyttja sin ställning och röstade helt enkelt bort Kruse.
Efter en sluten votering står det klart att den styrande trion inte vill ha honom på posten. Motiveringen är att Kruse är dömd för bedrägeri och därför inte lämplig för uppdraget.
Extra ordinär situation
– Det kan vara så att det finns tillfällen, när det är en extra ordinär situation. Så är det nu och jag kan bara beklaga att den moraliska kompassen går fel och då är det kommunfullmäktiges skyldighet att stå upp för att ordningen efterföljs, säger kommunstyrelsens ordförande Teddy Nilsson (SD).
Han är en av de största kritikerna till nomineringen och fick helt väntat mycket stort mothugg av socialdemokraternas gruppledare Jan Zielinski som knappt trodde sina öron och ögon när röstningsresultat låg klart:
Annons
Annons

- Kommunfullmäktige har skyldighet att stå upp för den moraliska kompassen, motiverar SD-ledaren Teddy Nilsson beslutet.
Bild: Johan Nilsson/TT
– Sverigedemokraterna har slagit ett nytt bottenrekord i antidemokrati, mot all politisk kutym och respekt inom politiken, dundrar han dagen efter.
Omöjligt att samarbeta
Zielinski är mycket tagen och besviken på att de politiska partierna inte kan ha ett bra samarbetsklimat.
– Nu blir det helt omöjligt. Jag har svårt att ta in allt och ser agerandet enbart som de styrande är maktgalna, har ett maktbegär och lider av storhetsvansinne.

– Jag kunde inte i min vildaste fantasi tro att någon skulle lägga sig i vem vi vill välja, säger s-gruppledaren Jan Zielinski.
Bild: Roger Sunesson
Zielinski konstaterar att det enbart handlar om Kruse som person:
– Demokratin har urvattnats. Jag kunde inte i min vildaste fantasi tro att någon skulle lägga sig i vem vi vill välja. Såhär får det inte gå till.
Bara elva fick rösta
När väl valet av Kruse skulle klubbas begärdes i sista sekund votering. Här handlade det om en sluten omröstning och ingen av ledamöterna fick vara jävig som innebar att till sist fanns bara elva ledamöter av totalt 35 kvar som hade rätt att rösta. Utfallet blev åtta röster mot Kruse, en avstod medan en lade sitt val på honom.
Det finns bara en anledning till att SD gör sig ett så stort besvär för att hålla Kruse borta från revisionen och därmed möjligheten att granska dem.
Annons
Fördelningen av rösterna låg på sju från SD, en från M, en från L samt lika många från S och C.
Zielinski ser inga konstigheter i att Kruse får uppdraget som revisor, trots bakgrunden med bedrägeridomen.
Annons
– Det finns bara en anledning till att SD gör sig ett så stort besvär för att hålla Kruse borta från revisionen och det är möjligheten att granska dem.
En ny röd linje i Svalöv
Centerns Lennart Pettersson liknar hela situationen vid att en ny röd linje passerat i nedmonteringen av demokratin i Svalöv och säger att det är ett synnerligen allvarligt angrepp på den lokala demokratin.
Han förvarar inte Kruses agerande, men:
– Det var både dumt och oförsvarligt. Däremot är det inte fullmäktiges uppdrag att avgöra om förseelser liknande denna ska hindra politiska uppdrag under en viss tid eller livet ut.
- Det avgör respektive parti själva och får ta konsekvenserna av det hos väljarkåren.

– En ny röd linje har passerats i nedmonteringen av demokratin i Svalöv, konstaterar Centerns Lennart Pettersson.
Bild: Roger Sunesson
Teddy Nilsson tycker att socialdemokraterna agerat fel och haft alldeles för bråttom.
Jag ser det som förvånande. Vi lever i en förtroendebransch och det hade varit bättre om Kruse fått en mindre undanskymd roll till en början. Nu är vi tvungna att använda de verktyg vi kan och har rätt till.
– Jag ser det som förvånande. Vi lever i en förtroendebransch och det hade varit bättre om Kruse hade fått en mindre undanskymd roll till en början. Nu är vi tvungna att använda de verktyg vi kan och har rätt till.
Annons
Viker inte ner sig
Vad som händer härnäst vill inte Jan Zielinski gå in på. En socialdemokratisk revisor ska och måste tillsättas:
– Vi kommer inte att vika ner oss och inte rätta oss efter vad styret vill. Samtidigt är det uppseväckande att partier som moderaterna och kristdemokraterna som alltid lyft demokratins betydelse går i SD:s ledband.
Annons

– Jag har faktiskt aldrig hört talas om ett sådant beslut som i Svalöv, säger statsvetaren Anders Sannerstedt.
Bild: Arkivbild
Erfarne statsvetaren Anders Sannerstedt från Lund förklarar att den vanliga ordningen är att valberedningens förslag alltid går igenom.
– Jag har faktiskt aldrig hört talas om ett sådant beslut som i Svalöv. Det är inte unikt, men hör knappast till det vanliga.
En mycket svår fråga
Statsvetaren kan i viss mån förstå SD-styrets hållning och framhåller att hur lång tid det var som brottet begicks, hur allvarligt och vad utfallet blev ska vägas in.
– Det är mycket att tänka på. Det är en mycket svår fråga, men som sagt väldigt ovanlig ute bland kommunerna, säger Anders Sannerstedt.
Karl-Erik Kruse är bortrest och därför har Skånskan inte lyckats få en kommentar.