Annons

Annons

Annons

Debatt
Havets framtid är barnens

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Just nu pågår FN:s förhandlingar om ett globalt havsavtal. Vi hoppas på ett starkt avtal, som tar hänsyn till att friska ekosystem är en förutsättning mänskligt liv på vår jord.

Vi har alla sett bilden; vår blå planet, ensam, svävande i världsrymden, gnistrande, sårbar. Från rymden sett domineras jordens yta av blått vatten. Havet särskiljer vår planet från andra och är både ursprung och förutsättning för allt liv på jorden. Det sprider värme och fukt över planeten, buffrar enorma mängder värme och koldioxid, och det ger oss syret till vartannat andetag vi tar. Havet hyser den ojämförligt största mängden av livsformer. Mikroskopiska fytoplankton vilka skapar syre av solljus. Stora djur äter vid ytan och omfördelar därmed näring och kol till havsbotten. Korallrev, mangroveträsk och ålgräsängar myllrar av liv och är enorma kolsänkor. Utöver dess ekologiska och biologiska oumbärlighet är havet för många av oss en positiv och inspirerande plats.

Annons

Annons

En person dyker med fiskar

Bild: Alessandra Tarantino

Havet är varken ett ymnighetshorn eller en allslukande soptipp. Vi är djupt oroade över rapporter om artdöd, illegalt fiske, krympande bestånd av haj och val, döende korallrev, övergödning, mängden plast, gift och tungmetaller som finns i våra hav, förstörda havsbottnar, djuphavsborrning och döende innanhav, inte minst vårt eget Östersjön.

Av de 73 procent av världshaven som ligger utanför nationellt territorium åtnjuter endast 3 procent internationellt skydd. Den här och nästa vecka samlas delegationer från FN:s alla medlemsländer i New York för att förhandla om skydd av marina områden i dessa hav. Förhandlingarna, ofta omnämnda som BBNJ (marine Biodiversity Beyond National Jurisdiction) har pågått sedan 2004, och är nu i sin slutfas. Forskare från flera håll påtalar att det behövs ett riktigt starkt avtal; ett avtal som ger skydd åt minst 30 procent av dessa hav innan 2030, ett avtal som är juridiskt bindande, som är rättvist och långsiktigt.

Vi har allt att vinna på ett starkare skydd av våra hav. Mängder av marin forskning, bland annat sammanfattad av FN och Greenpeace, visar att hav som lämnas ifred återhämtar sig. Ett friskt hav med friska ekosystem absorberar koldioxid och bromsar därmed klimatförändringarnas hastighet. Stor biologisk mångfald ökar ekosystems förmåga att klara av förändringar och anpassa sig till plötsliga händelser. Våra samhällen och ekonomier är helt beroende av friska ekosystem. Friska hav kommer att fortsätta ge oss försörjning, mat, medicin, transportmöjligheter, energi. De kommer också att förse oss med härliga bad, snorkling, segling, krabbfiske, förundran och framtidstro.

Annons

Annons

När slutförhandlingarna rörande skydd av haven inleds är vi uppriktigt oroliga. Vi är oroliga eftersom vi vet att kortsiktig ekonomi allt för ofta prioriteras framför biologiska och mänskliga värden. Vi oroar oss eftersom vi befinner oss i en existentiell och humanitär kris, våra barns framtid står på spel. Vi oroar oss eftersom vi vet att om vi dödar livet haven, så dödar vi oss själva. Havet bokstavligt talat reser sig på grund av oss människor. Nu måste vi människor resa oss och göra allt vi kan för att förhindra det.

Som nuvarande ordförandeland i EU har Sverige en nyckelroll i de kommande förhandlingarna. Vi uppmanar därför Sveriges regering å det kraftigaste: Förhandla som om det gällde livet! Se till att ro i hamn ett globalt havsavtal som skyddar ekosystemen. För barnens, havens och framtidens skull.

Maja Brandström

Linda Nyman

för Rebellmammorna

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan