Att köpa en butiksny elcykel är för de flesta en rejäl investering som sällan understiger 10 000 kronor, oftare uppemot det dubbla. Det gör också att det svider extra när den blir stulen.
Under 2020-talet har totalt totalt 88 elcyklar stulits runt om i kommunen, de allra flesta i Kävlinge tätort. Bara i fjor stals nästan lika många elcyklar som vanliga cyklar, 30 respektive 34.
Våga ställa frågan: är det för bra prismässigt för att vara sant – så att man inte stöttar en andrahandsmarknad som består av stöldgods.
De senaste åren har elcykeln blivit ett självklart sätt för många att transportera sig. Allt fler får också möjlighet att via sin arbetsplats få en tjänstecykel, vilket gör att kostnaden dras på lönen under en längre tid.
Annons
Annons
Navigera på kartan så ser du var stölderna skett
Inbäddat innehåll
– Sedan har också större företag börjat sälja elcyklar, säger Christer Stålhandske, tillförordnad kommunpolis i Kävlinge, och syftar på butiker som Biltema och Jula.
Svårt se ett mönster
Under 2020 stals totalt tio elcyklar i Kävlinge. Redan året därpå mer än fyrdubblades stölderna till 44, för att sjunka till 30 förra året. Hittills i år har fyra elcyklar anmälts stulna, varav två från Peter Jinert och hans fru utanför deras bostad i Stationsstaden.
– Det är svårt att se något mönster utifrån siffrorna. Man kan konstatera att det skett en ökning. Det finns en större efterfrågan av elcyklar när det gäller nyköp, men också en stark andrahandsmarknad. För tjuven är det lätt att sälja vidare och få en bra peng, säger Christer Stålhandske.
Han menar att det ligger ett stort ansvar på privatpersoner som köper begagnade elcyklar på diverse annonssajter.
– Man ska se till att säljaren har sina kvitton i ordning. Det ställs stora krav på att man vet att den är ärligt införskaffad. Att våga ställa frågan: är det för bra prismässigt för att vara sant – så att man inte stöttar en andrahandsmarknad som består av stöldgods, säger Christer Stålhandske.
Annons
Annons
Fler stölder i Kävlinge
Av de 88 elcyklar som anmälts stulna i kommunen under 2020-talet har de allra flesta knyckts från Kävlinge, totalt 66 stycken. Tolv av stölderna har skett i Löddeköpinge och åtta i Furulund.
De två sista cyklarna stals från boende i Dösjebro respektive Barsebäck, båda med några veckors mellanrum hösten 2020.
Hur det kommer sig att flertalet av stölderna skett i Kävlinge tätort kan Christer Stålhandske inte ge ett entydigt svar på, utan resonerar kring flera förklaringar.
– Det bor fler människor i Kävlinge än de övriga tätorterna. Kanske finns där fler elcykelägare också. Det är också lättare att cykla till sin arbetsplats från Kävlinge, säger han.
För att försvåra för cykeltjuvarna uppmanar Christer Stålhandske ägarna att vara noga med såväl stöldmärkning som lås.
– Notera ramnummer och dna-märk. Ha också lås som förlänger processen för tjuven.