Annons

Annons

Annons

Krog och mat i Mellanskåne

Eslövs nya golfkrögare funderar på nöjessatsning

Det blir Tomas Ljung och Arman Hasakovic från populära 104:ans Taverna i Kävlinge som tar över restaurangen på Eslövs Golfklubb. 13 mars börjar de med samma koncept som på 104:an – både för maten och underhållningen.

Text

Arman Hasakovic och Tomas Ljung från populära 104:ans Taverna i Kävlinge tar över restaurangen på Eslövs Golfklubb. 13 mars. De tänker hålla samma koncept som i Kävlinge på golfklubben med svensk husmanskost som tillagas från grunden.

Bild: Lennart Andersson

Annons

Tomas Ljung och Arman Hasakovic har drivit 104:ans Taverna under 14 år nu. Som namnet antyder handlar det om en restaurang strategiskt placerad längs väg 104 vid en bensinmack.

De har satsat målmedvetet under åren och har byggt upp en stabil kundkrets med gäster som kommer både från när och fjärran. Hantverkare och andra arbetande personer är stammisar, och tittar förbi när de har jobb i området även om de är baserade i Malmö eller Kristianstad, men även pensionärer gillar att käka lunch där.

De båda blev kolleger för 21 år sedan på en restaurang i Lund, och startade sedan upp restaurang Kylhuset hos Sydsvenska Kylhus AB, sedermera Cold Stores, det enorma kylhuset på Lodgatan i Malmös Oljehamn.

Annons

Investerade

Det var när hela komplexet stängdes som man startade i Kävlinge, byggde nytt kök, investerade i bland annat ventilation, ny uteservering och annat. Fokus är svensk husmanskost som tillagas från grunden.

Annons

När Skånskan besöker 104:ans Taverna droppar det hela tiden in lunchgäster fast klockan passerat 14.15.

– Vi har lunch länge på dagarna och försöker hålla igång den till 17-18-tiden på dagarna. Vi har vant kunderna vid det. Vi ska på sikt försöka ha öppet lite mer i Eslöv också än vad det har varit, säger Tomas Ljung medan de båda steker upp rejäla fläskskivor som ska bli till dagens – stekt fläsk med antingen kokt potatis och löksås eller med raggmunk.

Fläskesteg populärast

Sista fredagen i månaden är populärast. Då är det fläskesteg med potatis och rödkål som gäller. Kunderna har med stigande inflation och elräkningar blivit försiktigare att äta ute senaste månaderna, men i normaltider så tillagas 70-80 kilo kött på fredagarna, eller motsvarande 150-200 sådana portioner.

Arman Hasakovic och Tomas Ljung blev vänner när de jobbade på en restaurang i Lund. Sedan tog de över Kylhusets restaurang i Malmö Oljehamn. När det komplexet stängde startade man 104:ans Taverna i Kävlinge.

Bild: Lennart Andersson

De har lagt ut 104:ans Taverna till försäljning efter att det blev klart med Eslövs Golfklubb, men räknar inte med att det blir affär.

– Det är fel tid för det. För oss liksom för folk i vår bransch i hela världen. Men restaurangen går bra så vi behåller den gärna. Dyker det upp något så tar vi ställning till det då, säger Tomas Ljung som också beklagar att tiderna är sådana att många pensionärer inte längre har råd att gå dit.

Annons

Annons

– Det är synd om många, det är det verkligen, säger han.

Utveckla verksamheten

De har anställt ett par personer vid golfklubben i Ellinge utanför Eslöv, och det ska anställas ytterligare en.

Maten kommer att tillagas lokalt. Köket i Ellinge är stort och bra och det finns generösa kyl- och frysutrymmen. Liksom förra krögarna satsar de även på cateringverksamhet.

Orkestrarna som spelar i Kävlinge är lokala sådana. De räknar med att det blir samma sak på golfrestaurangen med levande musik vissa kvällar i alla fall.

– Vi får känna oss för lite till en början, men ska försöka utveckla verksamheten på eftermiddagarna också så att det är något mer som drar än bara maten. Men vad det blir får vi se. Det blir säkert en del tillsammans med golfklubben, säger Arman Hasakovic.

Det kan bli saker ihop med medlemmarna vissa kvällar.

– Jag vet inte hur många som spelar golf under mars och april, men vad jag har hört är det många lunchgäster som åker ut från Eslöv. Jag tror att många av våra nuvarande stamgäster kommer att följa oss dit också. Vi har en väldigt bred kundkrets och hoppas få det i Eslöv också, säger Arman Hasakovic.

Klart med vin, sprit och öl

Ingen av de nya golfkrögarna spelar golf, men kanske börjar om de får tid över, vilket är svårt att tro när man ser tempot med matlagning och servering och vet att det är långa dagar redan med 104:ans Taverna.

Politikerna i Eslövs vård- och omsorgsnämnd beviljade utskänkningstillstånd för öl, vin, sprit och andra jästa drycker vid senaste mötet. 104:ans Taverna har samma tillstånd i Kävlinge.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan