Annons

Annons

Annons

Väder

Våren har nått Skåne

Snart är det dags att stuva undan vinterjackorna och plocka fram solglasögonen – i alla fall i om du bor i Skåne och längs kusterna i syd.

Enligt SMHI:s definition har våren nu nått södra delarna av landet.

Hur ser det ut hos dig? Längst ner i texten kan du skicka in dina egna väderbilder!

Text

Den meteorologiska våren har nått stora delar av södra Götaland. Arkivbild.

Annons

Det kanske inte känns så, men det är vår. I alla fall i stora delar av södra Götaland och längst Götalands kuster.

Enligt SMHI:s definition är det meteorologisk vår när dygnsmedeltemperaturen är över noll grader sju dagar i följd – vilket det nu har varit i trakterna kring Skåne, Blekinge, på Öland och Gotland, längs östkusten upp mot Norrköping och längs västkusten upp till Strömstad.

Annons

15 februari

Våren får dock inte komma hur tidigt som helst.

Annons

– Enligt definitionen så får våren inte inträffa förrän den 15 februari. I de här områdena är det rätt normalt att den kommer runt den tiden, säger Sofia Söderberg, meteorolog på SMHI.

Att det råder meteorologisk vår innebär dock inte automatiskt värmande sol och klättrande grader på termometern.

– När den meteorologiska våren väl är satt så tar man inte tillbaka den även om det blir en kallare period med vintertemperaturer, den gäller fortfarande, säger Sofia Söderberg.

Våren dröjer norrut

Våren i mellersta och norra delarna av landet tros dröja ytterligare ett tag.

– Den 1 april brukar den meteorologiska våren ha kommit till Götaland, större delen av Svealand och södra Norrlandskusten enligt normalperioden 1991-2020, säger Sofia Söderberg och tillägger:

– I nordvästligaste Svealand och övriga Norrland uppfylls definitionen vanligtvis i april och maj, men i fjälltrakterna kan det dröja längre än så.

Fakta

Fakta: Meteorologisk vår

Om dygnsmedeltemperaturen är över 0 grader men under 10 så kallas det ett dygn med vårtemperatur. Sker detta sju dygn på raken så räknas det som att våren anlände det första dygnet. Även om temperaturen blir lägre efter det, fortsätter det att räknas som vår.

Källa: SMHI

Inbäddat innehåll

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan