Annons

Annons

Annons

Så äter vi fastlagsbullar

Konditori frångår inte ett vinnande koncept

Efter att ha bakat fastlagsbullar, inte semlor, i över femtio år är det självklart hur bakverket ska både smaka och se ut.

Text

En klassisk fastlagsbulle kan bara göras på ett sätt, enligt Gert Jönsson, som stått vid bakbordet på Wivex konditori i över femtio år.

Bild: Pernilla Nielsen Negrén

Annons

– Vi håller inte på och mixtrar med vad vi har i. Varför ändra på ett vinnande koncept?

Det frågar sig bagare Gert Jönsson medan han tittar till ytterligare en omgång vetebullar som han ställt på jäsning i värmeskåpet en trappa ner i bageriets hjärta.

Varför ändra på ett vinnande koncept?

På Wivex konditori mitt i Kävlinge ser det ut som det gjort i flera decennier. Precis som fastlagsbullarna bakas och fylls som de alltid gjorts.

Här har minst sagt mycket stått still. Från vågen med tyngder som ännu används till inredning som andas dåtid som aldrig moderniserats. Inte heller har det varit aktuellt att ändra på receptet på en klassisk fastlagsbulle från Wivex.

1980-90-talet var enligt Gert Jönsson Wivex glansdagar då det såldes mängder av fastlagsbullar. Men trots 74 år fyllda har han svårt att släppa bageriet - som är öppet tre dagar i veckan.

Bild: Pernilla Nielsen Negrén

Annons

Annons

– Gör man inte allting själv, då behöver kunderna inte göra sig besväret att ta sig upp för trappan, tycker Stig Jönsson, bror till Gert och den som regelbundet hoppar in bakom disken i konditoriet som funnits i Kävlinge sedan 1940-talet.

Stig Jönsson syns ofta bakom disken på Wivex som drivs av brodern Gert Jönsson och hans hustru Kerstin, som också arbetar i butiken.

Bild: Pernilla Nielsen Negrén

Vispgrädde med socker i

Det enda som konditoriet numera inte gör från grunden är mandelmassan, den köps in från en leverantör.

Annars är det florsocker på toppen, lika självklart som fyrtioprocentig vispgrädde som spetsas med lite strösocker.

– Det är så det är trots allt det som blir allra bäst, hävdar Gert Jönsson, som idag äger och driver konditoriet mitt i Kävlinge centrum tillsammans med hustru Kerstin, som idag är en bit över pensionsåldern.

- Det är en livsstil att arbeta här i bageriet. Men jag börjar inte förrän klockan sex på morgonen, berättar Gert Jönsson.

Bild: Pernilla Nielsen Negrén

Tredagarsvecka på kondiset

Det innebär att man numera håller öppet endast tre dagar i veckan, vanligtvis inte på tisdagar – med undantaget fettisdagen.

– Vi måste ju ha öppet på fettisdagen, även om det märks att det är bistra tider nu. Vi säljer inte alls så många som vi brukar, berättar Stig Jönsson och tillägger:

Annons

– Hade det varit normala tider hade vi säkert legat på över hundra på fettisdagen, men kanske blir det lite fler än 75 vi säljer, vi får se.

Annons

Efterfrågan fram till påsken

Gert Jönsson hoppas på att sälja ett hundratal, med tanke på att efterfrågan efter fettisdagen dalar markant.

– Allting blir tidigare och tidigare, redan i början av december började folk fråga efter fastlagsbullar, men då sa jag nej. Men vi bakar dem ett tag till, så länge efterfrågan finns, och det brukar vara fram till påsken.

Så klassisk en fastlagsbulle kan bli.

Bild: Pernilla Nielsen Negrén

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan