Annons

Annons

Annons

Golf

Belgiske stjärnan klar för LIV-touren

Golfstjärnorna Phil Mickelson, Henrik Stenson och Bubba Watson har fyllt i sina laglistor inför fredagens säsongspremiär av den saudistödda LIV-touren.

Största namnet att ansluta till den andra säsongen av den omstridda touren är den belgiske stjärnan Thomas Pieters, som är rankad 35 i världen.

Text

Phil Mickelson får sällskap av fyra nya spelare på den omstridda LIV-touren. Exempelvis är den belgiske golfstjärnan Thomas Pieters klar för årets säsong.

Annons

Pieters var en del av det europeiska Ryder Cup-laget – den klassiska lagtävlingen mot USA – 2016 och har representerat Belgien i två raka OS. Nu tar 31-åringen steget över till LIV-touren.

Belgaren är i dagsläget rankad 35 i världen och är det klart namnkunnigaste namnet i den kvartett som fullbordar det 48 spelare stora fältet till säsongspremiären på Mexiko-resorten Mayakoba kommande fredag.

Fått kritik

Övriga spelare som är nya till den andra säsongen är sydafrikanen Dean Burmester (rankad 63:a), amerikanen Brendan Steele (124) och Danny Lee (267) från Nya Zeeland.

Den kontroversiella touren lockade många stora namn från den amerikanska PGA-touren och Europatouren (numera DP World Tour) till premiärsäsongen i fjol. Exempelvis valde Henrik Stenson – Sveriges ende manlige majorvinnare – att ta steget över till LIV-touren. Ett beslut som har kostat Stenson flera sponsorkontrakt och uppdraget som Europas Ryder Cup-kapten.

Annons

Annons

Förutom att spelarna tävlar individuellt över tre dagar hålls det även en lagtävling med sammanlagt tolv fyrmannalag, varav 13 är tidigare majorvinnare.

LIV-tourens vd Greg Norman är nöjd inför helgens premiärtävling.

"På mindre än ett år har LIV Golf återupplivat det professionella spelet och lagt grunden för sportens framtid", säger han i ett uttalande.

Sponsras av Saudiarabien

Hur det verkligen ligger till med den saken är dock tveksamt. Hittills har intresset varit större för vilka spelare som egentligen lockats över av de enorma pengasummor som förekommer, än om spelet i sig.

Den penningstinna LIV-touren finansieras av Saudiarabiens statliga investeringsfond. Landet anklagas för att genom idrotten försöka tvätta bort sitt rykte ("sportswashing") när det gäller exempelvis mänskliga rättigheter.

Fakta

Fakta: Lagen i LIV-touren

4 Aces: Dustin Johnson (kapten), Patrick Reed, Pat Perez och Peter Uihlein.

Cleeks: Martin Kaymer (kapten), Graeme McDowell, Richard Bland och Bernd Wiesberger.

Crushers: Bryson DeChambeau (kapten), Paul Casey, Charles Howell III och Anirban Lahiri.

Fireballs: Sergio Garcia (kapten), Abraham Ancer, Carlos Ortiz, Eugenio Chacarra.

Hyflyers: Phil Mickelson (kapten), Cameron Tringale, James Piot och Brendan Steele.

Iron Heads: Kevin Na (kapten), Sihwan Kim, Scott Vincent och Danny Lee.

Majesticks: Ian Poulter (medkapten), Henrik Stenson (medkapten), Lee Westwood (medkapten) och Sam Horsfield.

Rangegoats: Bubba Watson (kapten), Harold Varner III, Talor Gooch och Thomas Pieters.

Ripper: Cameron Smith (kapten), Marc Leishman, Matt Jones och Jed Morgan.

Smash: Brooks Koepka (kapten), Matthew Wolff, Jason Kokrak och Chase Koepka.

Stinger: Louis Oosthuizen (kapten), Charl Schwartzel,Branden Grace och Dean Burmester.

Torque: Joaquin Niemann (kapten), Mito Pereira, Sebastian Munoz och David Puig.

Källa: LIV-touren.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan