Annons

Annons

Annons

Svensk politik

Centerns valanalys: Vi missade väljarnas oro

Rekordfå kärnväljare och fler vita fläckar ute i landet.

För att återfå förtroendet måste Centerpartiet vässa sakfrågorna och vara tydligare i regeringsfrågan.

Så lyder resultatet av C:s eftervalsanalys.

Text

Centerpartiet valanalysgrupps ordförande Christer Jonsson presenterar partiets eftervalsanalys.

Annons

– Vi pratade värderingar när väljarna oroade sig för hur de skulle klara ekonomi och basala behov, säger valanalysgruppens ordförande Christer Jonsson när han presenterar Centerpartiets eftervalsanalys på en pressträff under måndagen.

Centerpartiet blev en av de stora förlorarna i valet förra hösten. Tappet syntes inte minst på landsbygden och i traditionellt starka centerfästen som Kalmar län. Valanalysen konstaterar att valresultatet (6,7 procent) visserligen är bättre än både 2014 och 2010, men samtidigt har en rad vita fläckar uppstått ute i landet.

– Vi är med och styr i väsentligt färre regioner och kommuner, och det är en dålig ingång in i den här mandatperioden, säger Christer Jonsson.

Annons

Otydlighet i regeringsfrågan

Med mindre än en månad kvar till valet pekade partiledaren Annie Lööf ut Magdalena Andersson (S) som den bästa statsministerkandidaten och sade att partiet kunde tänka sig att ingå i en S-ledd regering.

Annons

Att partiet länge vägrade välja sida bidrog enligt analysen till en osäkerhet bland väljarna och banade väg för det misslyckade valresultatet. Utan att peka ut riktning konstaterar Christer Jonsson att det behövs ett tydligare vägval nästa gång.

– Vi beskriver det i analysen som att vi inte hade några vänner i valrörelsen, och den situationen har inte förändrats sedan valdagen. Vi behöver söka nya möjligheter på ett annat sätt än historiskt.

Enligt eftervalsanalysen inträffade det största strategiska misstaget sommaren 2021 och månaderna som följde, då januariavtalet bröts och Centerpartiet stod utan samarbetsform.

Otydligheten blev inte mindre av att man i november det året valde att släppa fram Magdalena Andersson (S) i statsministeromröstningen, men samtidigt säga nej till regeringens budgetförslag.

– Vi klarade inte av att gå in i ett nytt fast samarbete med regeringen. Vi hade behövt ha ett fortsatt organiserat samarbete med mer sakpolitik, och sannolikt ett budgetsamarbete på ett annat sätt. Nu blev vi ställda åt sidan men fick svara på väldigt mycket frågor, säger Christer Jonsson.

Behöver möta behoven

Enligt eftervalsanalysen har partiet aldrig haft så få kärnväljare som nu. Bara 68 procent av C-väljarna anser att partiet hade bäst politik i deras viktigaste fråga. För att återfå förtroendet måste partiet börja med att äga sakfrågorna hos den egna väljarbasen, enligt Christer Jonsson.

Annons

Annons

– Vi behöver möta väljarna i frågor som skola, sjukvård, hemtjänst på ett annat sätt än tidigare. Det är så så vi vinner tillbaka väljarna, säger han.

Enligt Christer Jonsson blev det i valrörelsen alltför svårt att hävda sig mot andra partiers populistiska utspel, framför allt i frågor som riktade sig till folk på landsbygden. Till nästa val tror han att det kommer ha slagit tillbaka mot regeringspartierna och Sverigedemokraterna.

– Jag ser framför mig att det kommer att bli en väldigt stor besvikelsevåg för människorna på landsbygden när de populistiska förslagen från SD och de andra partierna inte levereras, säger han.

Fakta

Fakta: Valanalysens åtta rekommendationer

Centerpartiets valanalysgrupps rekommendationer till partiet:

Stad och land hand i hand – viktigare än någonsin.

Utveckla våra målgrupper och vårda våra väljare.

Bygga ett starkare sakfrågeägarskap med berättelsen i centrum,.

En attraktivare politik för Sveriges landsbygdsbor

En effektiv kommunikation.

Stärka den liberala sfären.

En organisatorisk nystart.

Öka förståelsen för mittens möjlighet till makt.

Källa. Centerpartiet

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan