Annons

Annons

Annons

Kävlinge

Barsebäcks camping lever vidare – långliggare tar över verksamheten

Allt pekade på att sommaren 2022 var spiken i kistan för Barsebäcks camping när kommunen beslutade att lägga ner verksamheten. Men i sista sekund räddas verksamheten nu kvar.

Text

Solnedgång vid Barsebäcks camping. Även i sommar kommer camparna att kunna njuta av denna syn.

Bild: privat

Annons

2019 tog Fritid Österlen över driften av campingen. Planerna var storslagna, men bara fyra säsonger senare lämnade bolaget verksamheten. Då beslutade Kävlinge kommun i höstas att helt avveckla campingen – till många stammisars stora sorg.

Men ganska snart drog ett gäng långliggare, med Björn Moffat Hartzén och hans husvagnsgranne Torbjörn Nilsson, som båda bor i kommunen och är lokala företagare som talespersoner, igång en kampanj för att rädda kvar campingen. De skrev ett medborgarförslag på kommunens hemsida som snabbt fick de hundra röster som krävs för att ärendet ska behandlas av politikerna.

– Vi menade att underlagen som låg till grund för beslutet att lägga ner campingen inte var helt korrekta, säger Björn Moffat Hartzén.

Annons

Bilden togs när ett antal långliggare krävde att politikerna skulle ändra sitt beslut att lägga ner campingen.

Bild: Ola Axelsson

Annons

Nu har politikerna i Kävlinge beslutat att de båda långliggarna får driva campingen i sommar genom ett nystartat bolag.

– Vår plan är att öppna till påsk. Det är mycket tack vare att vi bott där flera år. Vi vet hur där ser ut och vad som behöver göras, säger Björn Moffat Hartzén.

Ser 2023 som ett startår

Kontraktet är ettårigt, med möjlighet till förlängning om kommunen ser att det fungerar. Några ombyggnader är inte planerade i nuläget.

– Det här blir ett startår. Sedan får vi se hur det blir. I mångt och mycket kommer det att drivas som det varit. Men vi har ändå lite tankar på diverse samarbeten med andra lokala näringsidkare, säger Björn Moffat Hartzén, som berättar att flertalet av långliggarna kommer att återvända i sommar.

– Det är några enstaka vi inte fått tag på. Om de läser det här får de gärna höra av sig.

Både Björn Moffat Hartzén och kompanjonen Torbjörn Nilsson ska själva arbeta på campingen.

– Sedan kommer vi att anställa ungdomar för sommararbete. Sedan är det värt att nämna att våra säsongsgäster visat intresse att hjälpa till.

Politiker tror på fortsatt liv

Johan Douglies (M), ordförande i arbetslivs- och fritidsnämnden, är optimistisk kring utsikterna att Barsebäcks camping kan leva vidare även efter kommande sommar. Kommunen hade redan börjat titta på vad området kunde användas till när campingen bommat igen.

Annons

– Det hade inte känts bra om det stått tomt några år innan vi kommit igång med grejerna. Det blir lite av en försöksverksamhet under ett år. Går det jättebra så kommer campingen att vara kvar längre, Om inte, då får vi planera för utvecklingen av ettområde utan camping, säger han.

– Men det vore jätteroligt om den går bra. Det är oerhört positivt att det blir ett fortsatt strandliv under tiden vi utreder.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan