Annons

Annons

Annons

Energipriser

Allt du behöver veta om elstödet

Nu är det första elstödet på omkring 17 miljarder kronor på väg ut till landets elabonnenter. Här får du svar på allt du behöver veta om stödet.

Text

Energi-och näringsminister Ebba Busch (KD) under pressträff om högkostnadsskydd för höga elpriser förra året.

Annons

När får jag pengarna?

Pengarna börjar betalas ut den 20 februari och enligt Försäkringskassan ska de flesta ha fått sina pengar före den 7 mars. Från utbetalningen kan det dröja några dagar innan pengarna hamnar på kontot.

Det står att man ska anmäla ett konto på Swedbank för att få pengarna. Vad händer om jag inte är kund i Swedbank eller anmält konto?

Annons

Då kommer pengarna betalas ut ändå, troligen via en avi på posten, men det kommer att ta lite längre tid. Personer som har bankkonto registrerat hos Försäkringskassan eller som får pension behöver inte registrera ett konto.

Annons

Hur vet jag hur mycket jag kommer att få?

Stödet beräknas på den förbrukning du haft mellan oktober 2021 och september 2022. För boende i elområde 4 (södra Sverige) betalas 79 öre per kilowattimme, i elområde 3 betalas 50 öre ut per kWh. För norra Sverige betalas inga pengar ut i första vändan.

Om jag flyttat under perioden, vad gäller då?

Stödet betalas ut till den som stod på elavtalet den 17 november 2022. Det kan innebära att personer som betalat dyra elräkningar, men flyttat i början av november, inte kommer att kunna ta del av stödet.

Vad gäller för dödsbon?

Regeringen beslutade nyligen att även dödsbon ska kunna få del av elstödet. Det innebär att änkor, änkemän och barn och andra efterlevande kan vara säkra på att få stöd, även om personen som stod på avtalet har avlidit. Undantag görs dock för dödsbon som bedriver näringsverksamhet, de kommer i stället få del av företagsstödet.

Elen är fortsatt dyr, kommer det mer pengar?

Ja, regeringen har beslutat om ytterligare ett stöd, som då gäller hela landet. Det kommer att baseras på förbrukning under november–december 2022, men beräknas lite annorlunda.

Stödet blir 90 öre per kilowattimme i norra Sverige (elområde 1 och 2), 126 öre för elområde 3 respektive 129 öre för elområde 4. Men stöd ges bara för 80 procent av förbrukningen. (För en kund i område 4 med 1 000 kilowattimmar förbrukade blir ersättningen alltså 1 000x0,8x129 öre=1 032 kronor).

Annons

När kan det andra stödet betalas ut?

Det är fortfarande oklart. Regeringen har hittills bara sagt att pengarna kommer "någon gång under våren". Försäkringskassan har ännu inte formellt fått uppdraget att ta hand om utbetalningarna.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan