Annons

Annons

Annons

Skurup

Här kan du gymma när ditt barn gungar

Svårt att få tid för träningspasset på grund av småbarn? I dag finns det platser som erbjuder både lek för barnen och träning för vuxna.

Text

Åsa Brandsten med sönerna Noa Strömberg-Brandsten, Oliver Brandsten och Nils Brandsten. Familjen gillar lekplatsen vid Munkaholm.

Bild: Susanna Nygren

Annons

På lekplatsen vid Munkaholm leker Oliver Brandsten 6 år med storebror Nils. De springer upp och åker ned för en stor rutschkana - om och om igen. Oliver konstaterar att detta är en av de bästa lekplatserna han varit på.

– Det var roligast att vara längst upp. Först var jag lite rädd men sedan gick det bra, säger Oliver, 6 år, när lekstunden avslutas i gungorna.

Bredvid gungorna står mamma Åsa Brandsten med Noa, sex månader, i famnen. Hon är nyinflyttad till Skurup och gillar utbudet av lekplatser.

– I Ystad är det för mycket folk på lekplatserna. Det är inte lika mycket utrymme. Det kanske är för få lekplatser där, säger Åsa Brandsten.

Efter att ha bott i kommunen ett halvår har familjen hittat två favoritlekplatser. Dels Munkaholm och dels Ängsparken vid Västeräng.

Annons

– Det finns en linbana på Västeräng. Barnen snackade mycket om den efteråt. De gillar när det går fort.

Annons

Oliver Brandsten testar rutschbanan.

Bild: Susanna Nygren

Cirka 10 meter från rutschkanan finns ett litet utegym för vuxna. Åsa Brandsten har inte prövat det ännu - hon måste hålla Noa i famnen. Men om han somnar, så kanske det blir tillfälle.

Utegymmet är en del av kommunens satsning för att även föräldrar ska kunna vara aktiva på lekplatsen. Och sitter man i träningscykeln har man god uppsikt över hela lekplatsen.

– Nu för tiden är inte lekplatser en plats där föräldrar sitter och fryser. Det finns utegym, grillplatser och mycket annat. Vi har mycket den här tanken att barn och vuxna ska leka tillsammans, säger Annika Dacke, kommunikationsstrateg, Skurups kommun.

Åsa Brandstens söner älskar lekplatsen vid Munkaholm.

Bild: Susanna Nygren

Förutom lekplatsen vid Munkaholm finns det fem andra som är byggda efter konceptet att både barn och vuxna ska vara aktiva på platsen. Herman Cassé, driftsledare park och fritid, har några favoriter. Han tipsar om Prästajordens lekplats vid Kyrkogatan och lekplatsen i Abbekås vid Högastensvägen. Där finns träningsredskap placerade en bit ifrån lekplatsen.

Annons

– Du får inte vara under 13 år för att träna där. Men träna med föräldrars sällskap. Enligt EU-normens säkerhetsföreskrifter får inte redskapen vara integrerade i själva lekplatsen, säger Herman Cassé, driftsledare för park och fritid.

Annons

När kommunen insåg problematiken ändrade man byggplaner för nya lekplatser. Nu byggs utegymmen en bit från lekplatserna, där den vuxne ändå kan ha viss uppsikt över barnen. På de lekplatser där utegymmet är nära har man satt upp en varningstext.

Från utegymmet har man uppsikt över lekplatsen.

Bild: Susanna Nygren

– Vi har klistrat upp varningslappar att man måste vara 13 år, säger Herman Cassé.

Mycket riktigt sitter det ett klistermärke på utegymmet vid Munkaholm. Men märket är litet och grått.

Vad tänker du om att klistermärket med varningstexten är litet? 

– Förut fanns det ingen information men nu finns det på varje gym samt på de större informationstavlorna, säger Herman Cassé, driftsledare för park och fritid.

Åsa Brandsten konstaterat att det inte signalerar någon from av varning. En oansenlig klisterlapp med små bokstäver.

– Vill de att den ska bli läst får de göra den större. Jag tror inte många föräldrar läser en sådan liten skylt, säger Åsa Brandsten.

Klistermärket med varningstext sticker inte ut. Märket är cirka 10 gånger 10 centimeter.

Bild: Susanna Nygren

Fakta

Lekplatser med utegym för vuxna

Munkaholm, Enskiftesgatan

Abbekås, Högastensvägen

Prästajord, intill Prästamosseskolan

Flintebro, Skomakaregatan

Bräknehus, Svaneholmsvägen

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan