Annons

Annons

Annons

Malmö

Pris för återanvända avokadokärnor

Arash Sabet, mannen bakom företaget Simply no waste, får pris för sitt sätt att använda avokadokärnan.

Text

Malmöföretaget Simply no waste har tagit fram en produkt som utgår från en biprodukt i livsmedelskedjan som annars slängs. På så sätt minskar de matavfallet och tar tillvara näringen och därför har företaget tilldelats Nyföretagarcentrum Öresunds hållbarhetspris som Sysav sponsrar.

– Allt vi gör utgår från två frågor: är detta bra för människor och är detta bra för planeten? People and planet.

Bild: Catharina Nilsson

Annons

Annons

Arash Sabet har lång erfarenhet inom livsmedelsbranschen och jobbade bland annat i flera år som operativ chef på en restaurangkedja i Köpenhamn. När han fick barn, omvärderade han livet.

Avokadokärnorna kommer från lokala restauranger, skulle företaget behöva importera längre ifrån så skulle klimatnyttan gå förlorad. Även citron- och ingefärajuicen, som används i produkten, är cirkulär. Simply no waste samarbetar med ett företag som säljer färsk, opastöriserad råsaft. När drycken är på väg att gå ut, tar Simply no waste hand om den och pastöriserar den. På så sätt minskas matsvinnet.

Arash Sabet berättar att smaken ingefära/citron är framtagen med sushi i åtanke, så han tog kontakt med en dansk sushikedja, där han också tidigare jobbat, och frågade om inte de ville samarbeta. Restaurangkedjan använder avokado i sin meny, så kärnorna kunde Simply no waste använda för att göra drycken och kedjan bestämde sig för att köpa in Kado för att sälja i sina restauranger.

– Allt vi gör utgår från två frågor: är detta bra för människor och är detta bra för planeten? People and planet. Annars gör vi det inte, säger Arash Sabet i ett pressmeddelande.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan